Brandweer benadrukt belang van rookmelder

Vanaf 1 juli is het wettelijk verplicht dat er op elke verdieping in huis een rookmelder hangt. Met de slogan ‘Check – Koop – Plak’ roept Brandweer Nederland bewoners op om minimaal één werkende rookmelder op te hangen op elke verdieping in huis.

Meer tijd om te vluchten

Er zijn nog steeds mensen die denken wakker te worden van rook, maar niets is minder waar. Een rookmelder maakt je wakker en bespaart je kostbare tijd om jezelf (en anderen) in veiligheid te brengen.

Handhaving en verzekering

Het is nog onzeker of gemeenten en verzekeraars in de toekomst de rookmelderverplichting handhaven. Rookmelders hang je op voor jezelf en voor iedereen die je dierbaar is. Een rookmelder detecteert rook zeer snel, waardoor je op tijd gewaarschuwd wordt. Hierdoor heb je meer tijd om veilig buiten te komen, kun je eerder de brandweer verwittigen en is de kans om schade te beperken groter. Rookmelders redden letterlijk levens.

Check, koop en plak

Wil jij weten hoeveel rookmelders je in jouw huis nodig hebt en waar ze moeten hangen? Check rookmelders.nlKoop ze online, in een bouwmarkt of elektronicawinkel en plak ze op. Zo zorg je voor jouw veiligheid én die van je dierbaren.

 

Deze landelijke campagne rookmelders is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), Brandweer Nederland, Netwerk Brandveilig Leven en de Nederlandse Brandwondenstichting. Vanaf 1 juli 2022 moet in alle woningen op elke (woon)verdieping, bij voorkeur in de vluchtroute, een rookmelder hangen. Deze verplichting moet ervoor zorgen dat woningen veiliger worden.

Bron: https://nipv.nl/brandweer-nederland-roept-iedereen-op-om-rookmelders-in-huis-op-te-hangen/?utm_source=NIPV+Nieuws+-+24+mei+2022&utm_medium=email