Architect in de zorg: denken vanuit mensen

Volantis realiseert en vernieuwt gebouwen, processen en productie-omgevingen. Hoewel we actief zijn in diverse sectoren, ligt onze nadruk op de industrie en gezondheidszorg. Onze architecten brengen een unieke visie mee. We hechten veel waarde aan innovatie, comfort, gebouwveiligheid, welzijn en duurzaamheid. Hierdoor worden processen en gebouwen in sectoren zoals de industrie, gezondheidszorg en onderwijs slimmer, doelmatiger en duurzamer.

Denken vanuit wensen en behoeften van bewoners

Als specialist in zorghuisvesting creëren onze zorgarchitecten de ultieme beleving voor uw bewoners en medewerkers. Volantis stemt een gebouw tot in de kleinste details af op de mensen die er wonen én werken. Wij maken een gebouw dat rekening houdt met lichamelijke en geestelijke beperkingen. Een gebouw waarin bewoners zich goed voelen en gelukkig kunnen leven. Meer rust? Of juist prikkelrijk? Efficiënte looplijnen voor jouw medewerkers? Ruimte voor tweezijdige assistentie? Volantis architects denkt mee vanuit de wensen en behoeften van uw bewoners en is uw professionele gesprekspartner als het gaat om de zorgexploitatie.

We hebben een bewezen visie op ontwerpen in de zorg. Niet voor niets waren we één van de eerste architecten die een Kleinschalige Woonvoorziening hebben ontworpen. En staan we aan de wieg van het ‘Vlinderconcept’. Zoals een vlinder aangetrokken wordt door de geur en de kleur van bloemen in haar omgeving, zijn er in dit woonconcept verschillende sferen aanwezig. Bewoners zoeken die plek op die ze op dat moment als het meest plezierig ervaren. Onze kennis en expertise in zorghuisvesting levert een rijk portfolio van zorgprojecten op.

Zorgarchitecten met een Integrale benadering

Woon- en werkplek moeten in een en hetzelfde gebouw worden geplaatst, zonder dat het elkaar in de weg staat. De zorgarchitecten van Volantis kunnen deze balans goed toepassen door middel van jarenlange ervaring. En dus starten we ieder project met luisteren. Jij vertelt ons je wensen, ideeën en eisen. Wij luisteren en vertalen dit naar duurzame architectonische uitgangspunten. Wie zijn je bewoners? Welke behoeften en wensen hebben zij? Als specialist in zorghuisvesting creëren onze architecten de ultieme beleving voor de bewoners en zorgmedewerkers.

“Iedere architect kan een gebouw ontwerpen. Het is de uitdaging een gebouw te creëren dat eraan bijdraagt dat bewoners én zorgmedewerkers opbloeien.”

Een gezond gebouw zorgt voor gezondere mensen

Volantis realiseert gebouwen die niet alleen bijdragen aan functionaliteit en leefbaarheid, maar ook aan het welzijnsgevoel en de gezondheid van bewoners en medewerkers. Volantis lost comfortklachten op en richt gezonde gebouwen in, waar medewerkers zich goed voelen en beter presteren.

Een mooi voorbeeld hiervan is Domi curae, een bouwconcept van Willems Bouwbedrijf en de architecten van Volantis Groep. Een vernieuwend kant en klaar bouw project voor instellingen die aan ouderen intramurale zorg – constante zorg binnen een instelling – leveren: belevingsgerichte zorggebouwen die in kortere tijd en tegen lagere kosten duurzaam gebouwd worden, met de hoogste kwaliteit. Uit onderzoeken blijkt dat de belevingsgerichte en praktische voordelen voor bewoners en verzorgenden zich doorvertalen in klinkende resultaten:

  • Het ziekteverzuim onder personeel lag 2 tot 3 procent onder het landelijk gemiddelde.
  • Het medicijngebruik van bewoners nam met 30 procent af.
  • Een afname van conflictmeldingen met maar liefst 85 procent.

Onze architecten vertellen je graag meer over dit unieke zorg-concept.

We realiseren deze doelstellingen door onze holistische benadering. Luisteren, observeren en samen met de klant komen tot het beste ontwerp. We maken optimaal gebruik van ruimtes met comfortbeleving voorop. Zo zorgen we dat er meerdere gemeenschappelijke ruimtes zijn met een gedifferentieerd aanbod aan prikkels in plaats van een grote woonkamer waar alle bewoners bij elkaar zitten. Deze en andere nuances dragen bij aan het welzijn van de bewoners. Wij als Volantis en specifiek onze architecten in de zorg zijn pas tevreden als de gebruikers van het gebouw tevreden zijn.

Een zeer belangrijke factor voor onze architecten bij het ontwerpen van gebouwen in de zorg is circulariteit. Circulair bouwen is een tweede natuur voor de architecten van Volantis. Al vanaf 2012 brengen we dit in praktijk met de bouw van het groenste kantoor van Nederland: Villa Flora. We denken na over het toekomstig gebruik van ruimte en materiaal, zodat we gebouwen kunnen realiseren die jaren later nog hun waarde behouden. Circulair bouwen houdt in dat we herbruikbare materialen kunnen demonteren en opnieuw toepassen in een nieuw gebouw, als grondstof voor een nieuw project. Zo streven we naar een wereld zonder afval. Hergebruik van materiaal, energiezuinig en zelfs energieneutraal ontwerpen, dat is de toekomst voor Volantis.

“Samen met onze klanten creëren we nieuwe perspectieven, met het oog op de toekomst.”

Al meer dan zeventig jaar duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is voor de architecten van Volantis van groot belang. We zetten ons al meer dan zeventig jaar in voor een betere wereld door constant nieuwe manieren van bouwen en betere, duurzame materialen te ontdekken. We werken hard om ieder gebouw zo duurzaam en ecologisch mogelijk te bouwen om zo bij te dragen aan een beter milieu.

Projecten van onze zorgarchitecten

Onze architecten in Limburg en Brabant hebben voor verschillende opdrachtgevers prachtige projecten mogen verrichten binnen de zorg. Lees over onze andere zorgprojecten voor meer informatie over hoe Volantis als architect in de zorg te werk gaat.

Wil je meer weten over onze integrale aanpak in onze projecten?
Laten we contact maken

Daelzicht

De Zorggroep

Envida

Dichterbij

Koraal

Zuyderland

Stichting Pergamijn

Prisma