Vogelsbleek

Op de oude locatie van St. Martinus te Weert is vervangende nieuwbouw gerealiseerd voor 72 wooneenheden in groepsverband met algemene voorzieningen en een behandelcentrum. De locatie ligt ingeklemd tussen twee te behouden woonzorggebouwen (Longstay & Shortstay), grondgebonden woningen van derden en het St. Jansgasthuis (ziekenhuis van Weert).

Project

 • Woonzorggebouw
 • Behandelcentrum
 • Groepswoning

Sector

 • Architectuur & Design

Opdrachtgever

Duidelijk onderscheidend

Het behandelcentrum heeft een fysieke verbinding met het St. Jansgasthuis en vormt samen met de bestaande Shortstay in zowel functie als beeld een buffer tussen het residentiële deel en het behandel deel van de zorginstelling Land van Horne. Tevens vormen het nieuwe behandelcentrum, de bestaande Shortstay en Longstay met hun vier bouwlagen de hoekpunten van het totale complex.

Het nieuwe residentiële deel is tussengelegen en is lichter en onderscheidend van kleur. De 9 groepswoningen zijn gerealiseerd in vierblokken van 2 tot 3 woonlagen. Op de begane grond verbinden de algemene functies alle gebouwen met elkaar. Zo is de hoofdontsluiting centraal georganiseerd, maar heeft tevens elk bouwvolume zijn eigen entree en kan zo ook, wanneer nodig, afgestoten worden en zelfstandig functioneren.

Onze visie op architectuur in de zorg

Een rustige uitstraling

De woongroepen gaan in beginsel drie verschillende doelgroepen huisvesten. Gezien de zorg dynamischer is dan ooit, zwaarder wordt en de samenstelling constant veranderd zijn de groepen kantelbaar. Met andere woorden kunnen de groepen met minimale domotische middelen worden aangepast naar een nieuwe doelgroep. Het hoofdthema voor de woningen is rust. Elke woning heeft een buiten ruimte.

Op de begane grond is de tuin direct bereikbaar. Op de verdiepingen hebben alle woningen een ruim balkon en is er toegang tot een daktuin op het naast gelegen bouwvolume. Alle facilitaire zaken voor de woningen worden volledig buiten het zicht van de bewoners gehouden.
De bevoorrading vind plaats via een eigen entree aan de achterzijde van het behandelgebouw. Via de ondergrondse parkeerkelder worden alle woningen ontsloten. Naast de voordeur op de verdieping is er een aparte toegang tot de voorraad- en afvalruimtes die tevens onzichtbaar vanuit de woningen te bereiken zijn.

Alle woningen zijn belevingsgericht rondom de keuken georganiseerd. De gemeenschappelijke woonkamer van de groep is opgeknipt waardoor iedere bewoner zijn eigen prikkelniveau kan vinden. Wanneer er behoefte is aan meer privacy kan men zich terugtrekken in zijn eigen zit-/slaapkamer met eigen sanitair van 30 m2.

Blijf op de hoogte

Wil je meer weten over onze projecten en ontwikkelingen op het gebied van Architectuur en design? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Niet te vergeten:

 • Projectadres: Vogelsbleek te Weert
 • BVO: 12.000 m²
 • Ontwerp: 2016
 • Oplevering: 2019
 • Opdrachtgever: Stichting Land van Horne
 • Gebruiker: Diverse partijen
 • Adviseurs: Van Aarle de Laat, Kim van Bakel, Krekon, Klictet Advies
 • Aannemer: Mertens Bouwbedrijf
 • Fotograaf: Juul Vullings en Dick Holthuis Photography

Andere projecten

Volantis realiseert nieuwe en innoveert bestaande gebouwen, processen en productie-omgevingen . We doen dit in alle sectoren, maar voornamelijk in de industrie en de zorg . Van klein tot groot en voor opdrachtgevers uit alle delen van de wereld. We zijn creatief en praktisch. We denken mee en pakken aan. We ontdekken en ondernemen. De resultaten van onze passie om gewoon het goede te doen zijn te zien in tal van projecten, onder meer in de industrie, de zorg, de zakelijke dienstverlening, en het onderwijs.