De Witte Steen

Het ontwerp voor 58 bewoners geeft een kleinschalige, dorpsachtige indruk van een tweetal straatjes met woningen. De doelgroep voor deze woningen zijn echter cliënten van de Zorggroep in Venlo met een lichamelijke of meervoudig complexe handicap.

Project

 • Gemeenschappelijke ontmoetingsruimte
 • Huiselijk gevoel
 • Activiteitencentrum

Sector

 • Architectuur & Design

Opdrachtgever

De Zorggroep

Een nieuw thuis

Voor onze duurzame architecten was ‘gewoon wonen’ een centraal begrip bij het ontwerp. Er is gebruik gemaakt van het archetype huis die het gevoel van de bewoners laat teruggrijpen naar het gewone huiselijke gevoel. Hoewel een aantal gebruikers noodgedwongen collectief zullen moeten wonen is het belangrijk dat zij hun eigen plekje hebben en dat de bewoners zo normaal mogelijk kunnen verblijven in hun huis.

Uitgevoerd door: Volantis Architects

Samen de ruimte delen

In elke woning zullen vier zelfstandige appartementen worden geclusterd. Door middel van gemeenschappelijke ontmoetingsruimten worden alle bewoners in een woonblok aan elkaar verbonden. Enkele bewoners hebben meer behoefte aan ontmoeting en zorg. De woonruimte van deze bewoners en hun gezamenlijke ruimte vormen aparte groepswoningen die in de kop van het woonblok is opgenomen in twee van de drie woongebouwen.
Aan het einde van de straten vormen de linten een dorpspleintje met hieraan het ‘dorpscafé’. De ontmoetingsruimte van het activiteitencentrum is multifunctioneel en kan ’s avonds als café gebruikt worden. Bewoners zijn zoveel mogelijk betrokken bij de keuze voor de inrichting van hun woningen.

Blijf op de hoogte

Wil je meer weten over onze projecten en ontwikkelingen op het gebied van Architectuur en design? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Technische informatie

 • Projectadres: Auxiliatrixweg 35 te Venlo
 • BVO: 4.225 m²
 • Ontwerp: 2010
 • Oplevering: 2013
 • Opdrachtgever: De Zorggroep
 • Gebruiker: De Zorggroep
 • Adviseurs: WSM Engineering, Nobel advies, Thijs Hermans Infra Design
 • Aannemer: Bouwbedrijven Jongen / VolkerWessels
 • Fotograaf: Dick Holthuis Photography

Andere projecten

Volantis realiseert nieuwe en innoveert bestaande gebouwen, processen en productie-omgevingen . We doen dit in alle sectoren, maar voornamelijk in de industrie en de zorg . Van klein tot groot en voor opdrachtgevers uit alle delen van de wereld. We zijn creatief en praktisch. We denken mee en pakken aan. We ontdekken en ondernemen. De resultaten van onze passie om gewoon het goede te doen zijn te zien in tal van projecten, onder meer in de industrie, de zorg, de zakelijke dienstverlening, en het onderwijs.

Domi curae: het nieuwe perspectief voor de intramurale ouderenzorg

Belevingsgerichte zorggebouwen die bovendien in kortere tijd en tegen lagere kosten duurzaam gebouwd worden: dat biedt domi curae, een vernieuwend concept voor instellingen die aan ouderen intramurale zorg leveren. Domi curae is ontwikkeld door Willems Bouwbedrijf uit Venlo en 2.0 Architecten (2.0 Architecten behoort bij de Volantis Groep). In mei 2022 werden de eerste panden volgens dit concept opgeleverd: Hagerpoort III, in de Maastrichtse wijk Amby. Het gaat om 64 zorgeenheden, verdeeld over twee gebouwen. Opdrachtgever was de Limburgse instelling Envida.
Lees meer
Domi curae: het nieuwe perspectief voor de intramurale ouderenzorg

Mariëndaal Groesbeek

In opdracht van Vestia heeft 2.0 architecten het ontwerp gemaakt voor vervangende nieuwbouw van het bestaande zorgcomplex Mariëndaal te Groesbeek. De vervangende nieuwbouw voor Mariëndaal maakt onderdeel uit van een groter geheel. Aansluitend op het terrein van ZZG wordt gelijktijdig het nieuwe centrumplan ontwikkeld.
Lees meer
Mariëndaal Groesbeek