Veelgestelde vragen

De meestgestelde vragen aan Volantis

Hier beantwoorden we de meestgestelde vragen over onze focusgebieden en verdiepende onderwerpen, zoals circulariteit en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Denk aan vragen als ‘Wat zijn de economische voordelen van circulair bouwen?’, of ‘Wat is de CSRD verplichting?’.

Hier staan overigens ook vragen vermeld over de manier hoe Volantis bepaalde zaken aanpakt, zoals ‘Op welke manieren helpt Volantis downcyclen in de bouw te voorkomen?’. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder!

FAQ
Een goed opgesteld V&G-plan bevat:
  • Projectinformatie – Basisgegevens over het bouwproject, betrokken partijen en werkzaamheden.
  • Risicoanalyse – Identificatie van mogelijke gevaren op de bouwplaats en de maatregelen om deze te beheersen.
  • Veiligheidsmaatregelen – Voorgestelde maatregelen om ongevallen te voorkomen, inclusief PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen).
  • Coördinatie en verantwoordelijkheden – Overzicht van wie verantwoordelijk is voor welke veiligheidsmaatregelen.
  • Noodprocedures – Richtlijnen voor noodgevallen, inclusief evacuatie, BHV-protocollen en crisismanagement.
  • Toezicht en handhaving – Wie toezicht houdt op de naleving van veiligheidsregels en hoe dit wordt gecontroleerd.
Door een V&G-plan tijdig op te stellen en actueel te houden, wordt de kans op ongevallen en incidenten op de bouwplaats aanzienlijk verkleind.
Een V&G-plan is een verplicht document voor bouwprojecten waarbij meerdere werkgevers actief zijn. Het doel is om de coördinatie van veiligheidsmaatregelen te verbeteren en ongevallen te voorkomen. Wanneer is een V&G-plan verplicht?
  • Een V&G-plan moet worden opgesteld als het bouwproject aan één of meer van de volgende criteria voldoet:
  • Bijzondere gevaren voor werknemers (zoals werken op hoogte, in besloten ruimten of met gevaarlijke stoffen)
  • Bouwproject langer dan 30 werkdagen én op enig moment meer dan 20 werknemers tegelijk op de bouwplaats
  • Project duurt langer dan 500 mensdagen
Dit plan is verplicht volgens Artikel 2.28 van het Arbeidsomstandighedenbesluit en moet continu worden bijgewerkt gedurende de bouwfase.
Een TRA is een systematische methode om risico’s bij specifieke werkzaamheden te identificeren en te beheersen. Het helpt bij het analyseren van de gevaren en het vaststellen van maatregelen om incidenten te voorkomen. Wanneer is een TRA nodig?
  • Bij risicovolle of ongebruikelijke werkzaamheden
  • Bij nieuwe of gewijzigde werkmethodes
  • Bij het gebruik van gevaarlijke stoffen of machines
  • Wanneer er sprake is van verhoogd val-, elektrocutie- of explosiegevaar
Wij stellen TRA’s op in samenwerking met aannemers en uitvoerders en zorgen ervoor dat de beheersmaatregelen aansluiten bij de praktijk. Zo wordt veilig werken niet alleen een verplichting, maar ook een vanzelfsprekendheid.
Volantis voorkomt downcyclen door materialen hoogwaardig te hergebruiken en te recyclen, en door innovatieve bouwmethoden te gebruiken waardoor de kwaliteit van materialen wordt behouden. Dit omvat het toepassen van circulaire ontwerpprincipes en het gebruik van materialenpaspoorten om de herkomst en samenstelling van materialen te documenteren.
Volantis definieert bio-based materialen als materialen die afkomstig zijn van hernieuwbare biologische bronnen. Denk hierbij aan hout, bamboe en biopolymeren. Deze materialen zijn vaak biologisch afbreekbaar en hebben een lagere ecologische voetafdruk dan traditionele bouwmaterialen.
Volantis meet circulariteit op verschillende manieren, namelijk door het gebruik van materialenpaspoorten, levenscyclusanalyses (LCA) en circulaire prestatie-indicatoren (CPIs). Materialenpaspoorten bevatten gedetailleerde informatie over de samenstelling en herkomst van materialen. LCA’s evalueren de milieu-impact van materialen gedurende hun levenscyclus. Ten slotte helpen CPIs bij het kwantificeren van de mate van circulariteit in een project.
De economische voordelen van circulair bouwen omvatten kostenbesparingen door het hergebruiken van materialen, het creëren van nieuwe markten voor gerecyclede producten en het verminderen van afvalverwerkingskosten. Bedrijven kunnen overigens profiteren van een verbeterd imago en voldoen aan regelgeving en alsmaar toenemende klanteneisen op het gebied van duurzaamheid.
CSRD KPI’s (Key Performance Indicators) zijn meetbare waarden die bedrijven helpen hun prestaties op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid te evalueren en te rapporteren. Deze KPI’s kunnen betrekking hebben op diverse aspecten van ESG-prestaties. Denk hierbij aan energieverbruik, CO2-uitstoot en sociale impact. De verschillende KPI's zijn onder te verdelen naar de onderwerpen milieu, sociaal en governance.
 

Milieu-gerelateerde KPI’s

Deze KPI's meten de milieu-impact van een organisatie en hoe zij bijdraagt aan duurzaamheidsdoelen. Vanuit de EFRAG-lijst met datapunten maken wij de indicatoren inzichtelijk die voor uw onderneming van belang zijn. Denk bij klimaatverandering, waterbeheer en circulariteit onder andere -aan:
 

1 Klimaatverandering

  1. Klimaatmitigatie - Energieverbruik: Totale energieconsumptie per energiebron en het aandeel hernieuwbare energie - Emissies: Directe en indirecte emissies door eigen operaties en toeleveringsketen volgens het GHG Protocol
  2. Klimaatadaptatie - Inzicht in de belangrijkste klimaatrisico’s voor uw vastgoed volgens het Framework Climate Adaptive Buildings

2 Waterbeheer

  1. Watergebruik - Totale waterconsumptie per bron - Aandeel hergebruikt water binnen de organisatie
  2. Waterkwaliteit - Impact van uw activiteiten op waterkwaliteit - Beheer en behandeling van afvalwater

3 Materiaalgebruik & circulaire economie

  1. Inkomende materialen - Wat is de hoeveelheid en mate van circulariteit van inkomende materialen in uw organisatie - Wat is de hoeveelheid kritieke, zorgwekkende of ongezonde stoffen die uw organisatie binnenkomt
  2. Uitgaande materialen - Hoe circulair zijn de producten of gebouwen die uw organisatie realiseert - Hoe wordt afval verwerkt binnen uw organisatie
Hierbij zoeken wij uiteraard de koppeling met bestaande wet- en regelgeving, sectorspecifieke prestatieniveaus en de wensen van uw belanghebbenden. De KPI’s zijn gekoppeld aan beleid, doelstellingen en actieplannen die wij graag samen met u opstellen voor een volledige CSRD-implementatie en natuurlijk het belangrijkste: daadwerkelijke verduurzaming.
 

Sociale KPI’s

Sociale KPI’s evalueren de impact van een organisatie op mensen, inclusief werknemers, klanten en gemeenschappen. Voorbeelden zijn:
  1. Diversiteit en inclusie: Verdeling van werknemers naar geslacht, leeftijd en achtergrond; initiatieven voor inclusiviteit.
  2. Veiligheid op de werkplek: Aantal ongevallen, incidenten en veiligheidsprogramma’s.
  3. Opleiding en ontwikkeling: Aantal opleidingsuren per medewerker en investeringen in persoonlijke ontwikkeling.
  4. Eerlijke omstandigheden in de toeleveringsketen: Aandeel leveranciers dat voldoet aan sociale en ethische standaarden; audits op arbeidsomstandigheden en beleid voor eerlijke beloning.

 

Governance KPI’s

Governance KPI’s beoordelen hoe goed een organisatie wordt geleid en of deze voldoet aan ethische en wettelijke normen. Denk hierbij aan:
  1. Transparantie in verslaglegging: Publicatie van ESG-rapportages en kwaliteit van data.
  2. Raad van bestuur: Samenstelling, onafhankelijkheid en diversiteit binnen de raad.
  3. Anti-corruptie en ethiek: Beleidsmaatregelen tegen corruptie, fraude en belangenconflicten.
  4. Risicobeheer: Identificatie en mitigatie van ESG-gerelateerde risico’s.
Een materialenpaspoort is van grote waarde bij circulair bouwen. Het bevat namelijk gedetailleerde informatie over de samenstelling en herkomst van bouwmaterialen, wat hergebruik en recycling vergemakkelijkt en de duurzaamheid van bouwprojecten verbetert. Het helpt bij het identificeren van waardevolle materialen en het plannen van toekomstige demontage en hergebruik.
Circulair slopen houdt in dat gebouwen zorgvuldig worden gedemonteerd zodat materialen kunnen worden hergebruikt of gerecycled, in plaats van het traditionele slopen en weggooien. Dit proces omvat het identificeren en scheiden van waardevolle materialen, het minimaliseren van afval en het maximaliseren van de herbruikbaarheid van bepaalde bouwcomponenten.