Maankwartier Heerlen

Het Maankwartier is een nieuw stadsgebied én de nieuwe aorta van Heerlen. De complexiteit wordt in hoge mate bepaald door het feit dat er aan weerszijden van het spoor een drielaagse, ondergrondse parkeerkelder wordt gebouwd en dat er over het in gebruik zijnde spoor heen wordt gebouwd. Met name de trillingsproblematiek en externe veiligheid (explosie belastingen Bleve) vanuit spoorweg verkeer, zorgt voor een extra dimensie aan het constructief ontwerp.

Project

  • Constructies
  • BIM

Sector

  • Wonen en werken

Opdrachtgever

Weller Ontwikkeling

Het Maankwartier

Het Maankwartier is een mooi, nieuw stadsdeel in Heerlen met een nieuw station, winkels, cafés, een hotel, kantoren en woningen. Het heeft een totaal bouwvolume van 90.000 m². Hiervan is 12.000 m² bedoeld voor detailhandel, 7.500 m² voor het hotel en horeca en 13.900 m² voor kantoren. In het totale project is meer dan € 180 miljoen geïnvesteerd.

 

Het Maankwartier bestaat uit drie bouwdelen: bouwdeel Noord, bouwdeel Zuid en de Plaat. Het ontwerptraject is gestart in maart 2009 en afgerond in oktober 2018. Het uitvoeringstraject heeft een doorlooptijd van ruim 10 jaar. Opdrachtgever Weller Ontwikkeling heeft zijn kantoor gevestigd op “De Plaat” boven de spoorlijnen. Zij ondervinden geen enkele geluids- en trillingsoverlast van doordenderende treinen.

Rol van Volantis

Het constructieontwerp en de uitvoeringstekeningen zijn in een 3D-model ontwikkeld door middel van Building Information Model (BIM). Het constructieve ontwerp van Volantis (in een 50% ingenieurscombinatie) is gebruikt door het bouwteam; bedenker / supervisor Michel Huisman, uitwerkend architect, aannemer Jongen Bouwbedrijven en installateur Jongen Bouwbedrijven. Gezien de complexiteit van het gebouw is het model gebruikt om de techniek integraal inzichtelijk te maken en de juiste ontwerpkeuzes en uitvoeringstekeningen te maken. Volantis heeft tevens bijgedragen aan het ontwerp van de opwekking (Mijnwaterbronnen) van de energieuitwisseling (warmte en koude) tussen gebouwen en techniekruimten in de gebouwen.

Onze focus zorgt voor de juiste focus

Andere projecten

Volantis realiseert nieuwe en innoveert bestaande gebouwen, processen en productie-omgevingen . We doen dit in alle sectoren, maar voornamelijk in de industrie en de zorg . Van klein tot groot en voor opdrachtgevers uit alle delen van de wereld. We zijn creatief en praktisch. We denken mee en pakken aan. We ontdekken en ondernemen. De resultaten van onze passie om gewoon het goede te doen zijn te zien in tal van projecten, onder meer in de industrie, de zorg, de zakelijke dienstverlening, en het onderwijs.

Duurzame energie bij Leolux

PV-installaties voor het kantoorgebouw Manufactuur als de productiehal.

Lees meer
Duurzame energie bij Leolux

Geklimatiseerd distributiecentrum van 40.000m2

GDP compliant warehouses voor de opslag van (medische) goederen.

Lees meer
Geklimatiseerd distributiecentrum van 40.000m2