De Waalhoven Nijmegen

Project

  • Circulaire nulmeting
  • Duurzame materiaalkeuzes

Sector

  • Circulariteit

Opdrachtgever

Een unieke plek

In het gebied tussen Nijmegen en Lent, De Waalhoven, worden aankomende jaren 565 woningen gebouwd. Deze woningen worden verdeeld over 4 hoven met ieder een eigen identiteit: Noordhof, Zuidhof, Spiegelhof en Benedenerf.

Een mix van verbondenheid en vrijheid

Zuidhof bevindt zich aan de zuidzijde van de brug De Oversteek en biedt een breed scala aan woningtypes. Aan de ene zijde komen eengezinswoningen, aan de andere zijde een appartementencomplex met daarnaast zorgwoningen en maisonnettes. Het hof biedt zowel privé als collectieve ruimtes, zodat je geniet van een optimale mix van verbondenheid en vrijheid. Met de uiteenlopende woningtypen, van eengezinswoningen tot penthouses en zorgwoningen, biedt Zuidhof voor ieder wat wils. Een plaats waar natuur en wonen hand in hand gaan.

Een duurzaam en circulair plan

Het woningbouwplan de Zuidhof, een ontwikkeling van VanWonen en BPD, zet sterk in op duurzaamheid en circulariteit. Volantis levert een bijdrage aan dit plan door een circulair adviestraject te verzorgen. Het proces is ingezet met een circulaire nulmeting om te analyseren hoe circulair het voorlopige ontwerp werkelijk is. Samen met de architect (KCAP), aannemer (Reinbouw) en ontwikkelaar (VanWonen en BPD) worden essentiële materiaalkeuzes zorgvuldig beoordeeld op duurzaamheid. Bij elke keuze wordt circulariteit, schaalbaarheid, haalbaarheid en betaalbaarheid in overweging genomen. In een keuzematrix worden de materiaalopties afgewogen tegen deze criteria, waarna het projectteam een weloverwogen besluit kan nemen. Na het maken van alle keuzes wordt er een circulaire 1-meting uitgevoerd om de resultaten van alle inspanningen zichtbaar te maken en om te bepalen hoe circulair het uiteindelijke gebouw zal zijn.

De Zuidhof is een vooruitstrevend plan met een focus op een duurzaam landschap, duurzaam materiaalgebruik en impact op het milieu, waarvoor door het projectteam al belangrijke stappen zijn gezet.

Onze perspectief op circulariteit

Als spin in het web willen we de neuzen van alle betrokken partijen dezelfde kant op krijgen wat betreft circulariteit, zodat we een gebouw zo duurzaam mogelijk maken. We komen met slimme oplossingen waarbij we grenzen durven te verleggen. In het kader van toekomstig hergebruik zorgen we natuurlijk ook voor zaken als materiaalpaspoorten en remontageplannen.

Wij kunnen circulariteit verbinden met alle disciplines die wij in huis hebben. Onze experts in de installatietechniek ontwikkelen gezonde installaties met een circulair verdienmodel, onze architecten circulair bouwen geven materialenadvies en werken tot in de puntjes remontabele constructies uit. Als je van tevoren weet hoe je toekomstig een constructie uit elkaar kunt schroeven, weet je ook hoe je die om te beginnen het beste in elkaar zet.

Meer informatie? Neem contact met mij op.

Marlou Kellenaers
Circulair consultant

m.kellenaers@volantis.nl