Hergebruikte staalconstructie voor Lenzo

Project

  • Constructie berekening
  • Hergebruik

Sector

  • Constructie
  • Circulariteit

Opdrachtgever

De kracht van herbruikbaarheid

Volantis stimuleert het duurzaam gebruik van grondstoffen in de bouwsector. We hebben dan ook een rol gehad op het gebied van circulariteit bij talloze bouwprojecten. Een goed voorbeeld van een dergelijk project, zijn de nieuwe bedrijfsgebouwen van het Belgische Lenzo te Heusden-Zolder. Deze worden opgebouwd met stalen spanten die afkomstig zijn van een oud bedrijfsgebouw ergens uit Nederland.

Het ‘herplaatsen’ van bestaande staalconstructies is voor opdrachtgever Smedts Bedrijfshallen niet nieuw. Jaarlijks koopt Smedts talloze bedrijfspanden op, om de staalconstructie van deze bedrijfspanden te hergebruiken voor nieuwe bedrijfshallen.

De uitdagingen

Volantis’ Building & Structures heeft in opdracht van Smedts bedrijfshallen de berekening voor de bouwaanvraag van de nieuwe bedrijfsgebouwen in Heusden-Zolder verzorgd. Buiten dat het hergebruik van een bestaande constructie complicaties met zich meebrengt, is het feit dat deze constructie op een locatie buiten Nederland wordt geplaatst een uitdaging. Veiligheidsfactoren en klimatologische belastingen zoals sneeuw en wind wijken namelijk af ten opzichte van Nederland.

Voorbeelden van uitdagingen bij het berekenen van een bestaande constructie zijn:

  • Vaak is er geen berekening van de bestaande situatie beschikbaar. De gedachtegang van de ontwerper (bijvoorbeeld op het gebied van stabiliteit) ontbreekt dan volledig;
  • Normen, richtlijnen en rekenregels veranderen in de loop der jaren. Zo kan het zijn dat er in 2010 nog geen rekening werd gehouden met een bepaalde belastingen waar deze in 2013 wel in rekening gebracht dienen te worden. Wil je dus een constructie 2010 één op één herplaatsen in 2013? Dan is dat vaak niet zomaar mogelijk;
  • Je bent als constructeur gebonden aan specifieke constructiedelen wanneer je een nieuw gebouw ontwerpt met bestaande constructiedelen. Hierdoor moet je soms creatief zijn in het bedenken van oplossingen en/of versterkingen. Het simpelweg ophogen van de profielafmeting of staalkwaliteit is namelijk niet mogelijk.

De realisatie

Met relatief weinig aanpassingen aan de bestaande constructie kunnen de bedrijfsgebouwen in Heusden-Zolder gerealiseerd worden.

Een greep uit de aanpassingen zijn:

  • Het aanpassen van de positie en afmetingen van de stabiliteitsverbanden;
  • Een groter aantal koppelkokers in het dakvlak.

Omdat de funderingsconstructie van een gebouw zwaar afhankelijk is van zijn locatie (en ondergrond), is hergebruik van een funderingsconstructie vaak zeer lastig. Ook deze bedrijfsgebouwen krijgen daarom een compleet nieuwe betonnen funderingsconstructie.

Het oogsten van de bestaande constructie kan een circulaire en mogelijk financieel aantrekkelijke optie zijn.

Ons perspectief op circulariteit

Als spin in het web willen we de neuzen van alle betrokken partijen dezelfde kant op krijgen wat betreft circulariteit, zodat we een gebouw zo duurzaam mogelijk maken. We komen met slimme oplossingen waarbij we grenzen durven te verleggen. In het kader van toekomstig hergebruik zorgen we natuurlijk ook voor zaken als materiaalpaspoorten en remontageplannen.

Wij kunnen circulariteit verbinden met alle disciplines die wij in huis hebben. Onze experts in de installatietechniek ontwikkelen gezonde installaties met een circulair verdienmodel, onze architecten circulair bouwen geven materialenadvies en werken tot in de puntjes remontabele constructies uit. Als je van tevoren weet hoe je toekomstig een constructie uit elkaar kunt schroeven, weet je ook hoe je die om te beginnen het beste in elkaar zet.

Meer informatie? Neem contact met mij op.

Bram Niessen
Constructeur

b.niessen@volantis.nl