Volantis & CRA Vastgoed in de race voor Huis aan de Markt Sittard

Vanuit het motto ‘Resultaat komt samen’ heeft CRA Vastgoed (VB Groep) het initiatief genomen om met een aantal lokale, vaste partners, waaronder Volantis, het project ReVi-Zitterd in te dienen voor de realisatie van Huis aan de Markt in Sittard. Samen met CRA Vastgoed (VB Groep), Mulleners + Mulleners architecten, Wijnen & Co Architecten, BURO LUBBERS landschapsarchitectuur & stedenbouw zijn wij als Volantis trots erop dat we hier onderdeel van zijn.

Project

  • Circulariteit
  • Energie
  • Gezondheid en WELLbevinden
  • CLT constructie

Sector

  • Gemeente

Opdrachtgever

In de race voor de realisatie

CRA Vastgoed is met haar ontwerp ReVi-Zitterd in de race voor de realisatie van het Huis aan de Markt in Sittard. Het project gaat verrijzen op de plek van het al jaren leegstaande V&D-pand. CRA Vastgoed is een van de twee consortia die heeft ingeschreven. We zijn enorm trots dat we het ontwerp mogen tentoonstellen aan alle inwoners van de Gemeente Sittard-Geleen, betrokken partijen en overige belangstellenden. Eind december wordt bekend wie het project mag gaan realiseren.

Huis aan de Markt Sittard

Het voormalige V&D-pand bevindt zich midden in het historische, middeleeuwse centrum van Sittard. De gemeente heeft een aanbestedingsprocedure opgezet om dit stuk stad te herontwikkelen tot Huis aan de Markt. In het ontwerp herstellen we de historische situatie door bewust een cluster van elf gebouwen met verschillende signaturen te ontwikkelen. In tegenstelling tot de huidige situatie waarbij het voormalige V&D-pand één gebouw is.

Het nieuwe ontwerp

Huis aan de Markt is georganiseerd rondom een stedelijk binnenplein: het Ontmoetingsplein. Dit plein voorziet in een ontvangstruimte voor publieke functies maar fungeert ook als bestuurlijk centrum met het raadhuis, de verenigingsruimtes, de Sittard Geleen Experience en Visit Zuid-Limburg. Daarnaast komt het oude stadshuis in een afgeleide vorm terug. Een kleinschalige horecavoorziening maakt dit gebouw tot een echte publieke ontmoetingsruimte met een respectvol eerbetoon aan het V&D-tijdperk door de iconische V&D-klok een prominente plek te geven.

Het ontwerp biedt ruimte voor 30 wooneenheden in de vorm van appartementen en grondgebonden woningen rondom een stadstuin. Een duurzaam en toekomstbestendig plan met respect voor de historie van de plek en de omgeving. Een zorgvuldige inpassing van energetische en circulaire materialen maakt het ontwerp tijdloos.

Duurzame oplossingen

Op hedendaagse wijze dóórbouwen op een historische structuur is een ingewikkelde opgave. Het vraagt om een hoge mate van ontzag voor de gebouwde omgeving en veel creativiteit. Een zorgvuldige inpassing van de energetische en circulaire randvoorwaarden maken het ontwerp tijdloos. Het gebouw is zo ontworpen dat het in de toekomst, indien gewenst, compleet gedemonteerd en hergebruikt kan worden. Daarnaast hergebruiken we het bestaande gebouw als een verzameling van grond- en delfstoffen voor zowel deze als andere nieuwe ontwikkelingen.

Waar technische innovaties vrijwel onzichtbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de efficiënte installaties, is de energieopwekking dominant in beeld. Door hergebruik van de betonnen gevelfragmenten met de karakteristieke klok in het nieuwe Ontmoetingsplein, brengen we een respectvol eerbetoon aan het V&D-tijdperk. Daarnaast is de gevel van het oude stadhuis op een moderne manier geïntegreerd in het plan.

Samenwerking met vaste lokale partners

De aanbesteding is benaderd vanuit ons motto ‘Resultaat komt samen’. In nauwe samenwerking met een aantal vaste partners: CRA Vastgoed, Smeets Bouw, de van oorsprong Sittardse broers van architectenbureau Mulleners & Mulleners, het Sittardse architectenbureau Wijnen & Co, Buro Lubbers en Volantis is de inzending tot stand gekomen. Samen met onze vaste partners en de gemeente Sittard-Geleen zetten wij een belangrijke stap in de ontwikkeling van het centrum van Sittard. Wij zijn trots dat wij dit mooie ontwerp een week lang mogen tentoonstellen.

Inwoner van Gemeente Sittard-Geleen?

Als onderdeel van de aanbesteding worden de ontwerpen van 11 t/m 19 november tentoongesteld in de exporuimte bij de ingang aan de Markt. Inwoners van de Gemeente Sittard-Geleen hebben invloed op de uiteindelijke keuze. Middels een korte enquête kunnen zij aangeven welk ontwerp de voorkeur heeft. Eind december wordt bekend wie Huis aan de Markt gaat realiseren.

Andere projecten

Volantis realiseert nieuwe en innoveert bestaande gebouwen, processen en productie-omgevingen . We doen dit in alle sectoren, maar voornamelijk in de industrie en de zorg . Van klein tot groot en voor opdrachtgevers uit alle delen van de wereld. We zijn creatief en praktisch. We denken mee en pakken aan. We ontdekken en ondernemen. De resultaten van onze passie om gewoon het goede te doen zijn te zien in tal van projecten, onder meer in de industrie, de zorg, de zakelijke dienstverlening, en het onderwijs.

Superlocal

Een afgeschreven flat krijgt een nieuw leven.

Lees meer
Superlocal

Duurzame energie bij Leolux

PV-installaties op kantoorgebouw Manufactuur als de productiehal.

Lees meer
Duurzame energie bij Leolux