Dr. Nassau College Quintus

Het voormalige Dr. Nassau college was niet meer van deze tijd en is daarom gesloopt. Op dezelfde locatie is een nieuw college met daaraan gekoppeld een nieuw sportcomplex gerealiseerd. Er is een gezonde, duurzame en energiezuinige huisvesting voor onderwijs gerealiseerd van ca. 11.000 m² met een unieke architectuur, doordat het zweeft boven de grond. De school voldoet aan Frisse Scholen klasse B en op enkele onderdelen aan klasse A.  Daarnaast is een nieuwe sporthal van ca. 4.800 m² gebouwd die volledig tegemoet komt aan de wensen van vandaag de dag.

Project

  • Installatietechnisch ontwerp
  • Installatietechnisch advies
  • BIM

Sector

  • Onderwijs

Opdrachtgever

Dr. Nassau College

Duurzaamheid

Op het gebied van comfort en energie worden hoge eisen gesteld. De school voldoet aan Frisse Scholen klasse B en op enkele onderdelen aan klasse A. Er is gestreefd naar een GPR score van 8,0. De epc- waarde voor de sporthal en de bijeenkomstfunctie is minder dan 50% van de eis.

 

In het project is een lucht-/water-warmtepomp systeem toegepast met een unieke regeling en een jaarrendement van ca. 400%. Deze warmtepomp koelt het college op warme dagen en gebruikt deze energie om het tapwater in de sporthal voor te verwarmen. Een grote uitdaging bij onderwijsgebouwen is de benodigde hoeveelheid ventilatielucht per vertrek. Een onderwijsruimte kenmerkt zich door een hoge dichtheid aan mensen. Bij het Dr. Nassau College hebben wij een ventilatiesysteem ontworpen dat verse lucht toevoert op basis van daadwerkelijke bezetting. Hierdoor kunnen de ventilatiesysteem ca. 25% kleiner uitgevoerd worden en toch voldoen aan een Frisse Scholen klimaatklasse B.

 

Daarnaast zijn in het gebouw verschillende vormen van energiebesparing toegepast, zoals daglichtsturing van de verlichting, aanwezigheidsdetectie, laag temperatuur verwarming, hoge temperatuur koeling etc.

Rol van Volantis

Volantis maakte als installatie adviseur deel uit van het ontwerpteam, samen met de architecten en de constructeur. Volantis heeft hiervoor het ontwerp en advies gerealiseerd ten aanzien van de E- en W-installaties en duurzame energie. Het gebouw is met behulp van BIM ontwikkeld.

Onze focus zorgt voor de juiste focus

TCO

De afweging voor bepaalde conceptkeuzes zijn gemaakt op basis van een levenscyclus analyse. In een dergelijke analyse wordt gekeken wat een specifieke oplossing over een bepaalde levensduur van het gebouw, bijvoorbeeld 40 jaar, voor een kosten met zich meebrengt. Hier wordt dus gekeken naar investering, onderhoud, vervanging, energie en restwaarde.

Andere projecten

Volantis realiseert nieuwe en innoveert bestaande gebouwen, processen en productie-omgevingen . We doen dit in alle sectoren, maar voornamelijk in de industrie en de zorg . Van klein tot groot en voor opdrachtgevers uit alle delen van de wereld. We zijn creatief en praktisch. We denken mee en pakken aan. We ontdekken en ondernemen. De resultaten van onze passie om gewoon het goede te doen zijn te zien in tal van projecten, onder meer in de industrie, de zorg, de zakelijke dienstverlening, en het onderwijs.

Renovatie en nieuwbouw Clusius College te Alkmaar

Duurzame huisvesting die past bij groen onderwijs.

Lees meer
Renovatie en nieuwbouw Clusius College te Alkmaar

De circulaire sportaccommodatie van DFO'20

Een gebouw dat in de toekomst geen afval is.

Lees meer
De circulaire sportaccommodatie van DFO'20