Nutritional Concepts Lab - MiFood

Because everyone deserves to stay healthy and young. Niemand wil oud worden, we willen allemaal langer jong en gezond blijven.

Project

 • Ontwerp
 • Design
 • Duurzaamheid

Sector

 • Ontwerp

Opdrachtgever

Over MiFood:

Mensen worden steeds ouder en naar mate we ouder worden krijgen we meer te maken met vervelende ziektes en kwaaltjes. Bij gebouwen is het niet anders. Naarmate een gebouw ouder wordt, gaat het slechter presteren en heeft het meer onderhoud nodig. Ons menselijk lichaam is als een huis dat net zoveel zorg en preventief onderhoud nodig heeft.

Gelukkig zijn er innovatieve bedrijven en gepassioneerde mensen die met hun gezonde verstand kritisch kijken naar hoe we nu leven en hoe we ons leven gezonder, makkelijker en duurzamer kunnen inrichten. Hoe we de weerstand tegen vele welvaartsziektes kunnen verhogen door gezonde voeding. Bedrijven, ontwikkelaars en initiatiefnemers die ons een ander perspectief bieden op een gezonde leefstijl en het leven in het algemeen.

MiFood is een van die vooruitstrevende bedrijven die met passie voor gezonde voeding innovatieve producten heeft weten neer te zetten. Een echte Gamechanger waarmee ze het perspectief op een lang en gezond leven echt hebben veranderd. Met hun innovatieve product “Joycie” herdefiniëren ze het perspectief op een lang en gezond leven.

Joycies is nature’s best kept secret in a bottle!

Joycies zijn vloeibare vezelrijke bioactive smoothies en echte gezondheidsbommetjes in een gerecycled flesje, die mensen optimaal ondersteunen in het gezond leven proces.
Wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Maastricht heeft aangetoond dat dit groente- en fruitmengsels van het Venlose bedrijf de weerstand tegen ziektes als hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en niet genetische vormen van kanker daadwerkelijk aanzienlijk verhogen.

MiFood toont hiermee aan dat een kleine verandering in onze dagelijkse voeding een grote impact kan hebben op onze algehele gezondheid. Met deze baanbrekende pure fruit- en groente mixen zonder conserveringsmiddelen kunnen de hedendaagse welvaartziektes in de nabije toekomst meer en meer worden voorkomen.

Onze visie op industrie

Een nieuwe productielijn, een verbetering of uitbreiding van een productiefaciliteit, of de bouw van een compleet nieuwe fabriek: Volantis verzorgt het integraal, inclusief het verduurzamen van productieprocessen. Meer weten? Lees dan verder.

Oog voor innovatie, duurzaamheid en design

Maar hoe bouw je een laboratorium in een van de meest aansprekende kantorencomplexen van Zuid-Nederland zonder de huidige ‘huurders’ tot last te zijn?

Door op zoek te gaan naar een samenwerkingspartner die alles weet over duurzame innovaties, projecten en gebouwen. Volantis is als een van de ontwerpers van Villa Flora de beste kandidaat om op innovatieve wijze en met oog voor design, duurzaamheid en energie een kantoorruimte om te bouwen tot lab. Volantis is een toonaangevend Ingenieurs-, architectuur- en consultancygroep. Vanuit ervaring realiseert en innoveert Volantis bestaande gebouwen, processen en productie-omgevingen voor bedrijven zoals MiFood. Zij hebben MiFood echt geholpen met het realiseren van hun R&D lab in Villa Flora. Met een multidisciplinair team bouwt Volantis complete industriële productiefaciliteiten volgens EPCM (Engineering, Procurement, Construction, and Management) waarmee het volledige spectrum van een project wordt ondervangen, inclusief engineering, inkoop, constructie en algemeen projectbeheer. Ook levert Volantis effectieve en efficiënte oplossingen om productie-omgevingen en processen te verbeteren en te verduurzamen.

Volantis gaf antwoord op de vraag of de vloer stevig genoeg was om een hoog laboratorium te dragen van maar liefst 11 meter hoog. Ze dachten mee in de proces optimalisatie en hebben MiFood laten inzien hoe bewust ze om (kunnen) gaan met energie.

Dankzij de expertise van Volantis en met behulp van geavanceerde technologieën is het ‘Nutritional Concepts Lab’ (NCL) gerealiseerd en getransformeerd tot een state-of-the-art faciliteit. Het lab en de productieprocessen voldoen aan alle eisen van MiFood, zeker ook op het gebied van duurzame energieoplossingen! Bijkomend voordeel is dat andere huurders binnen Villa Flora geen hinder ondervinden van geluid- en/of geur stankoverlast. Een ander heel groot pluspunt is het feit dat het NCL écht zichtbaar is binnen Villa Flora aangezien het in een glazen constructie is gebouwd. Als echte eye-catcher maakt het lab op bezoekers van de Brighlands Campus enorm veel indruk. “Uiteraard bracht dit wel de nodige uitdagingen met zich mee.” Aldus Raymond Nolet.

Het ‘Nutritional Concepts Lab’, afgekort NCL is een Research and development R&D lab dat door MiFood wordt gebruikt voor het maken van nieuwe aanvullende foodmixen waarbij de gezonde stoffen uit fruit en groenten zoals vitamines, mineralen en antioxidanten bioactieve stoffen in het productieproces grotendeels behouden blijven. In een het NCL is hiervoor een dubbelassige vaccuümcoater gestationeerd welke groenten, fruit en reststromen verwerkt bij lage temperaturen tot maximaal 35°C. Een innovatieve machine welke de basis maakt voor MiFoods smoothies, korrels en repen.

Preserving the good

Om het goede behouden en tegelijkertijd te bouwen aan beter moest Volantis bij het realiseren van het Nutrition Concept Lab rekening houden met verschillende aspecten om ervoor te zorgen dat het lab optimaal kon functioneren. De sleutelwoorden tot succes waren als volgt:

 1. Samen: Nauwe samenwerking tussen Volantis en MiFood om expertise en doelen te integreren.
 2. Functioneel: Het lab moet voldoen aan de vereisten van MiFood om een groente-fruitmix te produceren met behoud van bioactieve stoffen door lage temperaturen te gebruiken.
 3. Locatie: Integratie van het lab in Villa Flora, een evenementen- en kantoorgebouw, waarbij rekening wordt gehouden met samenwerking met andere partijen zoals de Universiteit van Maastricht en Brightlabs.
 4. Transparant: Plaatsing van glas om zichtbaarheid van het lab vanaf de campus mogelijk te maken, zonder geluidsoverlast.
 5. Isolatie: Isolatie van wanden, deuren en sluisjes om geluidsoverlast te minimaliseren.
 6. Hygiëne: Bouw van een hygiënesluis om te voorkomen dat vuil of dieren het lab binnendringen.
 7. Energiezuinig: Bewustwording van het minimaliseren van energieverbruik en implementatie van energiezuinige oplossingen, zoals hergebruik van warmte.
 8. Duurzaam streven naar duurzaamheid en efficiënt gebruik van middelen, in lijn met MiFood’s waarden en doelen.

Blijf op de hoogte

Wil jij niets missen van de ontwikkelingen in de industrie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Het resultaat

Wat heeft de samenwerking met Volantis opgeleverd voor MiFood? Enorm veel! Onderstaand de opbrengsten van een waardevolle en innoverende samenwerking tussen partijen die met toewijding de wereld weer een beetje beter hebben gemaakt.
Het laatste woord is aan Raymond Nolet van MiFood:

‘MiFood is dankzij de samenwerking met Volantis in staat om het eindproduct te maken zoals we het voor ogen hadden. Met lage temperaturen en dus met behoud van de bioactieve stoffen een groente fruitmix maken op een locatie waar we graag willen produceren in de Villa Flora bij de partijen waar we intensief mee samenwerken: Universiteit van Maastricht en Brightlabs.

Het is ingepast in een situatie zoals die nu is. Een lab en procesinstallatie in een groot evenement en kantoorgebouw. Dat is echt uniek maar was ook uitdagend. We kunnen nu R&D-en in dit enorme moderne complex. Zonder de hulp van Volantis hadden we dit niet op deze manier kunnen realiseren of had ons lab voor de andere partijen veel meer overlast bezorgd. Het is nu zo goed ingekapseld dat die overlast er niet is en dat bezoekers van de Villa Flora wel onze processen kunnen zien en alles kunnen volgen. Dat maakt indruk natuurlijk en is voor alle partijen hier een geweldige aanvulling geweest. Daarbij heeft Volantis ons echt bewust gemaakt van hoe we goed en zuinig met energie omgaan en de warmte die we produceren hergebruiken in Villa Flora. Dit heeft de mindset binnen ons team mt energie enorm veranderd. Nu is het een soort van sport geworden om zo min mogelijk energie ‘onnodig’ te verbruiken.

Wij zijn dus absoluut zeer tevreden over de samenwerking!’

Meer informatie? Neem contact met mij op.

Roy Schippers
Technisch commercieel manager

r.schippers@volantis.nl