Via Creandi Leolux

Meubelfabrikant Leolux heeft haar roots in Venlo. Op twee hoofdlocaties liggen gebouwen waar meubels ontworpen, geproduceerd en gedistribueerd worden. Om dat proces zo optimaal mogelijk te maken, zoekt het bedrijf steeds naar nieuwe, liefst bijzondere huisvestingsoplossingen die het productie en logistieke proces optimaliseren. Vanwege de opslag van onderdelen en meubels moet de hal aan stevige brandveiligheideisen voldoen.

Project

  • Projectmanagement
  • Duurzaamheid
  • Technisch ontwerp
  • Brandveiligheid

Sector

  • Industrie

Opdrachtgever

Leolux

CO2-reductie

De Leoluxfabrieken aan de Marinus Dammeweg zijn opnieuw ingericht. Ook is tegenover de bestaande gebouwen een hal gebouwd van ruim 7.000 m2 met palletplaatsen als basis. Nu is een gedeelte als afdeling omgebouwd voor lijmspuiten en rompenmontage. Dit vormt momenteel het efficiënte logistieke middelpunt van alle expeditie en opslagactiviteiten. In de expeditie- en opslaghal is tevens het bezoekerscentrum gevestigd met daaraan een bezoekersroute gekoppeld, genaamd ‘Via Creandi’ (weg van de creatie).

 

Het oude en nieuwe gedeelte wordt op een bijzondere manier verbonden door een brug met een overspanning van 60 meter en acht meter breed. Via deze overkapte verbinding vindt door middel van een transportband het interne transport van meubels plaats van het expeditie- en opslaggedeelte naar het ‘maakgedeelte’.

 

Door toepassing van restenergie bespaart Leolux per jaar ongeveer 225.000 m3 aan aardgas hetgeen 445,5 ton per jaar CO2-reductie oplevert. Leolux heeft ook een duurzame oplossing toegepast voor het hergebruik van hemelwater. De regen die op het dak terecht valt, komt niet terecht in het riool. Het gaat via een hemelwaterafvoer naar een speciaal daarvoor aangelegde wadivijver voor het gebouw, die de voorkant van het gebouw hiermee nog een extra allure geeft.

 

De hal voldoet aan de hoge brandveiligheidseisen. Om de sprinklerinstallaties te ‘voeden’ bij brand, is er in het gebouw een tank geplaatst waar bijna 600 m3 water in opgeslagen is. Er is voor gekozen om deze voorraadtank binnen neer te zetten, zodat het gebouw aan de buitenkant niet ontsierd wordt.

Rol van Volantis

Volantis en Leolux werken al tientallen jaren innig samen. Als huisadviseur zijn we bij zeer vele projecten betrokken geweest. Volantis was projectmanager van het totale bouwproject Via Creandi en verzorgde tevens het ontwerp van de technische installaties, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel stond.

Daarnaast heeft Volantis het ontwerp gemaakt ten aanzien van de gehele brandveiligheid.

Onze focus zorgt voor de juiste focus

Andere projecten

Volantis realiseert nieuwe en innoveert bestaande gebouwen, processen en productie-omgevingen . We doen dit in alle sectoren, maar voornamelijk in de industrie en de zorg . Van klein tot groot en voor opdrachtgevers uit alle delen van de wereld. We zijn creatief en praktisch. We denken mee en pakken aan. We ontdekken en ondernemen. De resultaten van onze passie om gewoon het goede te doen zijn te zien in tal van projecten, onder meer in de industrie, de zorg, de zakelijke dienstverlening, en het onderwijs.

Duurzame energie bij Leolux

PV-installaties op kantoorruimte Manufactuur als op de productiehal.

Lees meer
Duurzame energie bij Leolux

Nieuwbouw productiehal Vistaprint

Een nieuw te realiseren productie plant van 16.000 m2.

Lees meer
Nieuwbouw productiehal Vistaprint