Sekisui opent eerste synthetische dwarsliggerfabriek in Europa

Project

  • Engineering

Sector

  • Volantis Industrial

Opdrachtgever

Sekisui

Eerste Europese productielocatie voor synthetische dwarsliggers

SEKISUI, Japan, opende op 5 oktober zijn eerste Europese productielocatie voor synthetische dwarsliggers gemaakt van vezelversterkt schuimpolyurethaan (FFU) in Roermond, Nederland. FFU-dwarsliggers bieden dezelfde voordelen als die van hout, maar hebben een veel langere levensduur en zijn lichter dan andere materialen. De ontwikkeling begon in 1974 en inmiddels hebben FFU-dwarsliggers een levensduur van meer dan 40 jaar aangetoond.

FFU fabriek in Roermond

Sekisui FFU-dwarsliggers werden voor het eerst geïnstalleerd in Europa in 2004 in de metro van Wenen, geëxploiteerd door Wiener Linien. Sindsdien heeft het bedrijf zijn aanwezigheid op de Europese spoorwegmarkt gestaag uitgebreid. Tot nu toe vond de productie alleen plaats in Japan, en de nieuwe fabriek in Roermond is bedoeld om Europese klanten beter te bedienen en de levertijden te verkorten.

De nieuwe faciliteit kan tot 100.000 dwarsliggers per jaar produceren, met potentieel voor verdere groei, en heeft de totale productiecapaciteit van Sekisui bijna verdubbeld. De bouw begon medio 2020 en werd eerder dit jaar voltooid tegen een kostprijs van €50 miljoen.

De hoogste milieunormen

De 4400 m² grote fabriek bevindt zich naast een natuurpark, wat betekent dat deze wordt geëxploiteerd volgens de hoogste milieunormen. De nieuwe dwarsliggerfabriek draait volledig op elektriciteit en kan 24 uur per dag operationeel zijn.

“Europa is een belangrijke markt geworden en de vraag zal naar verwachting toenemen, ook van grote spoorwegmaatschappijen in Duitsland en Groot-Brittannië,” zegt de heer Koji Yamaguchi, algemeen directeur van de Duitse dochteronderneming van Sekisui Chemicals.

“Daarom zijn we zeer verheugd om de nieuwe productiefaciliteit in Roermond in het hart van Europa te openen.”

“We zijn erg trots dat we zo’n innovatieve en toekomstgerichte productiefaciliteit hier in Roermond hebben geopend,” zegt de heer Paul Koopman, algemeen directeur van de nieuwe fabriek.

“De nieuwe fabriek stelt ons in staat om hoogwaardige FFU-spoordwarsliggers sneller dan ooit aan klanten in Europa te leveren.”

Meer informatie? Neem contact met mij op.

Roy Schippers
Technisch commercieel manager

R.schippers@volantis.nl