Comfort sensor

Sensor op 4G

Voor mijn stageopdracht heb ik een sensor ontwikkeld die het binnenklimaat/comfort kan bepalen en beoordelen. Hierbij moet de sensor de gemeten data, zonder hulp van lokale wifi netwerken, kunnen versturen. De uitkomst hiervoor is via 4G netwerk. Dit zorgt ervoor dat de sensor overal geplaatst kan worden waar mobiel bereik is en verder geen input nodig heeft zoals wifi wachtwoorden etc.

Data verzameling

De sensor kan de gaten in de huidige data opvullen. Nu is er bijvoorbeeld alleen een gemiddelde temperatuur bekend via de inblaastemperatuur. Zo kan het gemiddeld 21 graden in een pand zijn, terwijl het op de 1e verdieping 18 graden is en op de 6e verdieping 24 graden is.

Verder zijn klimaatproblemen in een pand vaak erg plaatselijk en is het handig dat er bij klachten een sensor neergezet kan worden en een dag later een compleet overzicht is van wat er zich in de kamer heeft afgespeeld, zijn er hoge CO2 waardes op bepaalde tijdstippen of is het ‘s nachts structureel te koud? Hiermee wordt het probleem veel specifieker en kost het minder tijd om de kern van het probleem te zoeken. Bovendien kunnen we op basis van monitoring een comfortabel en gezond klimaat verwezenlijken.

Als prototype is er een sensornetwerk gemaakt van één host en één client. Deze werken samen door alles via de host te versturen, dit houdt de kosten laag en zorgt voor minder dataverkeer op het netwerk. Op dit moment wordt alleen het binnenklimaat/comfort gemeten, dit kan in de toekomst met verdere uitwerking groeien tot geluidsmetingen, elektrische metingen enzovoorts. Met deze stageopdracht is dus een basis gelegd voor een IoT sensornetwerk binnen Volantis.

Mijn ervaring

Mijn ervaring bij Volantis is erg positief. Het bedrijf is erg flexibel en past zich aan op de manier hoe jij als persoon graag werkt. Ook is er genoeg hulp vanuit overige collega’s die beschikken over bepaalde expertises. Vanuit het hele team bij Volantis heb ik ook erg veel waardering gekregen met mijn stageopdracht, dit maakt het nog leuker om het project verder te ontwikkelen en uit te werken. Ik vond het ook erg fijn dat je helemaal meegenomen wordt in het bedrijf, als je wil mag je overal mee naar toe en staat iedereen open om je van alles te leren. Kortom heb ik een zeer positieve ervaring met Volantis!

Joep Snijders

Mechatronica