Stage ervaring Constructief Modelleur

Waarom heb jij voor Volantis gekozen?

Volantis is een multidisciplinair bedrijf met meerdere verschillende afdelingen in huis. Ook is Volantis een bedrijf wat zich inzet voor een verbetering van de toekomst met oog op circulariteit en duurzaamheid, iets wat voor mij erg interessant is en bovendien iets is wat nu en in de toekomst erg belangrijk is. Bovendien ken ik de locatie van het hoofdkantoor goed en is het een mooie omgeving om te werken.

Wat was jouw stageopdracht?

Tijdens mijn stage heb ik mij bezig gehouden met meerdere verschillende opdrachten, in totaal vier.

1. Een van mijn opdrachten het meewerken als constructief modelleur met de projecten van de afdeling Building & Structures. Hierbij heb ik aan verschillende projecten van groot naar klein gewerkt en heb ik verschillende onderdelen uitgevoerd zoals het uitwerken van modellen, opzetten van vorm- en wapeningstekeningen, controleren van tekeningen en het ontwerpen van verschillende onderdelen. Hiernaast een 3D afbeelding van een van de uitgewerkte projecten

2. Ik heb mij verdiept in het maken van verschillende families voor de Revit bibliotheek van Volantis. Zo heb ik een Family gemaakt om de notatie van de lengte van haarspelden / stekken (wapening) automatisch te weergeven en is er een Family voor een roostervloer die ook zichtbaar is in Dalux en vrij aanpasbaar is binnen Revit. De uitdaging hierin was het juist programmeren van de formules en parameters van de families. Hieronder een inzicht met parameters en formules van de roostervloer family.

3. Er is een onderzoek uitgevoerd naar het Clash-detectie programma Solibri. Hier heb ik een handleiding/productbeschrijving voor geschreven waarin staat hoe bepaalde onderdelen, zoals het uitvoeren van een Clash-detectie en het bepalen van hoeveelheden gedaan kan worden met Solibri.

4. Voor de laatste opdracht heb ik onderzoek gedaan naar alternatieve constructieve materialen die toegepast kunnen worden in projecten. Hierbij heb ik de materiaalstroomanalyse van een al uitgewerkt project gebruikt en onderzocht hoe ditzelfde project duurzamer en circulairder uitgewerkt zou kunnen worden. Hierbij heb ik ook rekening gehouden met de doelstellingen die de Nederlandse overheid voor ogen heeft en zijn zelfs een deel van de doelstellingen behaald met het ‘nieuwe’ project met de duurzame alternatieven.

Wat is jouw ervaring?

Volantis heeft bewezen dat een kantoorbaan best leuk kan zijn. Voorheen dacht ik altijd dat op kantoor werken erg monotoon zou zijn en dat de dagen niet voorbij zouden gaan. Tijdens mijn stage(s) bij Volantis heb ik gemerkt dat het ook écht anders kan. Ik heb mijn stage(s) gelopen op de afdeling Building & Structures en heb het hier bijzonder goed naar mijn zin gehad. Ik heb veel geleerd over de werkzaamheden van een modelleur, andere disciplines op de afdeling, onderdelen binnen het bedrijf, gewerkt met leuke collega’s (niet alleen B&S) en aan mooie projecten gewerkt.

Leukste moment bij Volantis

Tijdens mijn stage heb ik een paar leuke momenten ervaren. Zo zijn we onder andere naar een bedrijf geweest waar spanstaal wordt gemaakt, heb ik meerdere bouwplaatsen bezocht en onderdelen van projecten gezien die ik zelf heb gemodelleerd en natuurlijk niet te vergeten… de vrijdag middag borrels! 

Max van de Haterd

Avans Academie – Built Environment