Simulaties geluidsbelasting door grootschalige toepassing van warmtepompen in bewoonde omgeving

Wie ben je en wat studeer je?

Mijn naam is Thomas van Vught, ondertussen zit ik in het derde leerjaar van de opleiding Technische Natuurkunde aan Fontys Hogeschool in Eindhoven. De afgelopen 20 weken heb ik stage gelopen bij Volantis.

Waarom heb jij voor Volantis gekozen?

Volantis paste precies in het plaatje! De vestiging in Venlo ligt voor mij minder dan 15 minuten rijden weg. De stageopdracht matchte erg goed met het takenpakket van Volantis en het hele bedrijf sprak me erg aan. Ik had in het verleden al eerder gehoord van projecten waaraan Volantis heeft meegewerkt, en hierdoor leek het mij een interessante kans om er stage te lopen!

 

Wat was jouw stageopdracht?

Ik zal het zo kort mogelijk proberen uit te leggen. Vanaf 1 januari 2026 wordt het verplicht om bij vervanging of plaatsing van een cv-installatie, voor een duurzamere optie te gaan dan de cv-ketel die draait op gas. De overheid probeert men hierin te stimuleren zodat uiteindelijk bijna elke woning in Nederland een warmtepomp krijgt. Wellicht heb je het wel eens gehoord, maar warmtepompen kunnen redelijk wat geluid produceren. Stel dat er een hele wijk vol staat met deze herriemakers. Wat gaat dit doen met de leefbaarheid van de omgeving? Mijn taak is om met behulp van simulaties te bepalen wat de akoestische invloed van warmtepompen op de leefomgeving gaat zijn.

Hoe heb jij het ervaren bij Volantis?

Ik heb een erg positieve ervaring achter de rug bij Volantis. Er hangt een fijne werksfeer en je kunt ook nog eens prima met de collega’s even wat tijd nemen om over het weekend te praten. Alle collega’s zijn zeer behulpzaam en wanneer je vragen hebt nemen ze allemaal even te tijd voor je.

Wat zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs?

Ik zou willen meegeven aan de toekomstige stagairs dat ze veel vragen moeten stellen en interesse moeten tonen. Je helpt jezelf gigantisch wanneer je vragen hebt en deze ook daadwerkelijk stelt. Volantis is een bedrijf met veel verschillende disciplines dus je kunt met je vragen overal terecht. Ook vind ik dat interesse tonen erg belangrijk is. Probeer mee te gaan wanneer er metingen verricht moeten worden bij een bepaald bedrijf of probeer een kleine opdracht op te pakken buiten je stageopdracht. Natuurlijk gaat je stageopdracht voor maar het is goed om ook andere ervaringen op te doen tijdens je stage.

Leukste moment bij Volantis?

Tijdens mijn periode als stagiair heb ik ‘gesolliciteerd’ voor een positie als werkstudent voor na mijn stage. Toen dit eenmaal rond was en ik zeker werkstudent ging worden kwam Bram (de BU Manager) naar mij toen om mij een hand te geven. Hij zei tegen me: ”Welkom bij de club, kerel”. Dit zal niet voor iedereen als een speciaal moment voelen, maar voor mij wel.

Thomas van Vught

Fontys Hogeschool Eindhoven – Technische Natuurkunde