Volantis maakt sportaccommodatie DFO’20 circulair

Circulaire sportaccommodatie

Een onverwachte circulaire transitie, zo kun je het bouwproces van de op 11 september jl. officieel geopende nieuwe sportaccommodatie van voetbalvereniging DFO’20 uit Leudal wel omschrijven.

Toen ingenieurs- en adviesbureau Volantis gevraagd werd het installatietechnische deel te verzorgen van de sportaccommodatie van DFO’20, lag er een programma van eisen van de opdrachtgever, inclusief prestaties die het gebouw zou moeten leveren. Echter was er geen vastomlijnde instructie over hoe die eisen en prestaties dan gerealiseerd dienden te worden. Een van de eerste adviezen van Volantis was om het bouwplan 180 graden te draaien. Het gebouw was op zuid ingetekend, ongunstig vanwege de stand van de zon. De accommodatie kwam daarom uiteindelijk op noord te liggen, zonder zonlast en daarmee noodzaak tot zonwering. Simpele beglazing volstond.

Clickbrick en CLT

Op aandragen van Volantis werden de gevels opgebouwd met zogeheten clickbricks (stenen zonder cement) en werd gebruikgemaakt van CLT: een biobased, remontabel en dus herbruikbaar systeem van
houten wandplaten uit meerdere lagen, die kruislings aan elkaar zijn bevestigd. Gaandeweg het proces werden meer herbruikbare producten en materialen toegepast. Onder andere koperen, waardevaste leidingen. Maar ook
dikwandige stalen leidingen met flenzen en lassen: zuiver materiaal, gemakkelijk te demonteren en terug te brengen in de cyclus. Bovendien werd in het optimalisatieproces aan de gezondheid gedacht. Zo spoelen de douches automatisch door, ter preventie tegen bijvoorbeeld legionellabesmettingen.

Tapwaterinstallatie

Omdat het bestaande electranetwerk aan het eind van zijn levensduur was, werd een oplossing bedacht met biomassa. Goede biomassa: restanten uit de houtindustrie, met een gedocumenteerde samenstelling, zodat inzichtelijk was hoe de verbranding gecontroleerd op de juiste temperatuur kon plaatsvinden.

Het pronkstuk is een grote warm tapwaterinstallatie die werd ontwikkeld voor de sportaccommodatie. Twee vaten voor de opwekking van warm tapwater en één buffervat. Vanuit het buffervat wordt het gebouw verwarmd. De inspiratie voor deze oplossing was de energiebehoefte voor warm tapwater, met name op de zondagen. Dat ook de verwarming van het gebouw uit tapwater wordt gehaald is het omgekeerde van de ‘normale’ situatie, waarbij een verwarmingsinstallatie het gebouw verwarmt en tevens het tapwater.

Circulaire bewustwording

Dankzij de gebruikte circulaire materialen heeft de sportaccommodatie altijd een restwaarde. Op organische wijze, zonder vooropgezet plan, is uiteindelijk een gebouw gerealiseerd dat in de toekomst geen afval is. En waar iedereen zal ervaren dat de toegepaste natuurlijke producten bijdragen aan warmte, sfeer en beleving.

Cirkelstad Limburg

De nieuwe sportaccommodatie van DFO’20 uit Leudal is een voorbeeld van wat het platform Cirkelstad beoogt. Dit is een landelijk opererend netwerk van circulaire vernieuwers in de bouw. Op 23 september vindt in de sportaccommodatie van DFO’20 de kick-off plaats van een nieuwe loot aan deze stam: Cirkelstad Limburg, op poten gezet door initiatiefnemers Bas van de Westerlo (BU manager Circulair bij Volantis) en Thijs Mackus (Reconnect & Co).
“We zijn ervan overtuigd dat we de circulaire transitie alleen maar samen voor elkaar krijgen. Cirkelstad Limburg streeft ernaar de koplopers in de Limburgse bouw- en infrasector bij elkaar te brengen. We willen opvallen zonder afval en uitval in ongezonde gebouwen voorkomen. We zullen ervaringen uitwisselen en initiatieven oppakken, om de circulaire transitie te versnellen. Met de focus op doen!”, aldus Bas van de Westerlo.

Meer informatie

Bas van de Westerlo
b.vandewesterlo@volantis.nl

Meer informatie

Circulair DFO