Sportaccommodatie DFO'20

Van architectenbureau Engelman uit Roermond kreeg Volantis de vraag om het installatietechnische deel te verzorgen van de nieuwe sportaccommodatie voor DFO ’20. Deze uit een fusie ontstane voetbalvereniging ligt in de gemeente Leudal, tevens opdrachtgever van dit in het voorjaar van 2021 opgeleverde project. Namens Volantis zette Eric Hasselmann, adviseur Circulair, de schouders onder het project. 

Project

  • Bouwfysica

Sector

  • Utiliteit

Opdrachtgever

Programma van eisen

Behalve een schets van het complex, de accommodatie en bijbehorende drie sportvelden, begonnen we met een programma van eisen van de opdrachtgever. Daarin opgenomen waren de prestaties die het gebouw diende te leveren, maar zonder een uitwerking van hoe die dan te realiseren. Allereerst brachten we in kaart welke uitdagingen om een oplossing vroegen en deden dit volgens de methodiek van integraliteit. Een andere systematiek die is toegepast is trias territoria, wat beoogt om duurzame energie zo dicht mogelijk bij de verbruiker op te wekken. Vanaf dag één betrokken we het beheerplan en de risico-analyse in de conceptvorming. 

Er is ook gekeken naar de ligging van het sportcomplex. Het advies was om het plan 180 graden te draaien. De accommodatie, aan het hoofdveld, was op zuid ingetekend. Ongunstig in verband met de stand van de zon. Dus is, op ons aangeven, het veld en accommodatie op noord komen te liggen. Dat betekende: geen zonlast, dus geen zonwering nodig, en simpele beglazing volstond. 

Circulair uit de kast komen

Vanzelfsprekend was een belangrijk punt van aandacht de energiebehoefte van het gebouw. Er was veel energie nodig voor warm tapwater, met name op de zondagen. Tegelijk kwamen we erachter dat we geen behoefte hadden aan PV-panelen: die produceren overdag energie als niemand er is, terwijl je in de kantine van een sportaccommodatie vooral ’s avonds, wanneer de zon niet schijnt, energie nodig hebt. Er is gekozen voor gedocumenteerde biomassa: restanten uit de houtindustrie, met een vooraf bekende samenstelling, zodat je weet hoe je gecontroleerd en op de juiste temperatuur moet verbranden. De gevel is van CLT. Ze zijn biobased en remontabel, dus her te gebruiken. Het gebouw heeft, dankzij de gebruikte circulaire materialen, altijd een restwaarde. We zijn verder gaan optimaliseren waarbij ook aan gezondheid is gedacht: zo spoelen de douches automatisch door, als preventie tegen legionella. 

DFO'20 Leudal

Restwaarde

De sportaccommodatie kreeg een circulair resultaat waar in het programma van eisen en de schets bij aanvang nog geen sprake van was. Uiteindelijk hebben we een gebouw gerealiseerd dat in de toekomst geen afval is. En als je door de accommodatie loopt, voel je de warmte en beleving van de natuurlijke producten die zijn toegepast.

Onze focus zorgt voor de juiste focus

Tapwater installatie

Uiteindelijk werd de sportaccommodatie van DFO ’20 voorzien van steeds meer herbruikbare producten en materialen. Er is gekozen voor koperen leidingen, die zijn waardevast. En stalen, dikwandige leidingen met flenzen en lassen: dat kun je er gemakkelijk uithalen en weer terugbrengen in de cyclus. Daarnaast hebben we een enorme warm tapwaterinstallatie gebouwd, waarbij de verwarming uit het tapwater gehaald wordt.  

Andere projecten

Volantis realiseert nieuwe en innoveert bestaande gebouwen, processen en productie-omgevingen . We doen dit in alle sectoren, maar voornamelijk in de industrie en de zorg . Van klein tot groot en voor opdrachtgevers uit alle delen van de wereld. We zijn creatief en praktisch. We denken mee en pakken aan. We ontdekken en ondernemen. De resultaten van onze passie om gewoon het goede te doen zijn te zien in tal van projecten, onder meer in de industrie, de zorg, de zakelijke dienstverlening, en het onderwijs.

Superlocal

Een afgeschreven flat krijgt een nieuw leven.

Lees meer
Superlocal

Duurzame energie bij Leolux

PV-installaties op kantoorgebouw Manufactuur als de productiehal.

Lees meer
Duurzame energie bij Leolux