De Manufactuur

Manufactuur is een herbestemming van één van de fabriekshallen van Leolux. Door een efficiëntieslag in het productieproces van Leolux kwam een gedeelte van de hallen leeg te staan. Op initiatief van drie partijen (Leolux, HME Import Agency en 2.0 Architecten) is er een nieuwe invulling ontstaan. De bestaande ruimte is omgebouwd naar een open en transparante werkplek voor “Design and Craftsmanship”.

Project

  • Herbestemming
  • Verduurzaming
  • Design

Sector

  • Architectuur & Design

Opdrachtgever

Leolux

Een dynamsich beeld

De bestaande bakstenen gevel met industriële poorten is vervangen door glas, zodat de ruimtes van daglicht zijn voorzien. Om het directe zonlicht buiten de werkplekken te houden zijn er vaste verticale aluminium lamellen voor het glas geplaatst. Deze hangen als een gordijn onder de bestaande karakteristieke betonnen dakrand. Door de lamellen een kwartslag te torderen krijgt de gevel een dynamisch beeld ondanks de ruim 250 identieke elementen. De gevel gaat een interactie aan met haar passanten en onthult als het ware langzaam haar bewoners.

Bewegend langs het gebouw verandert de gevel van gesloten naar transparant, naar een gevel met geeltinten (achterzijde van de lamellen). De entree is gemarkeerd door een geel omkaderd portaal van 4,5m hoog wat zich door de lamellengevel heen ponst. Dit kader introduceert de interne ontsluiting van het gebouw. Een ruimte van 7 meter breed die diep in het bestaande gebouw dringt. Een gedeformeerde en veelvormig ruimtesculptuur dat balanceert tussen een ruimte die zich ongemakkelijk voegt in het bestaande gebouw en een comfortabele ruimte in maat, schaal en materialisering. Deze gang kan gebruikt worden voor het geven van een lezing, het houden van een tentoonstelling en voor de dagelijkse lunch.

Uitgevoerd door: Volantis Architects

De duurzame factor

In het gebouw wordt een aantal keer verwezen naar de oorsprong van de meubelfabriek Leolux. Het geel van de lamellen en de entree komt letterlijk uit het logo van Leolux. De multifunctionele gang is afgewerkt met eikenfineer, wat een verwijzing is naar de machinale houtverwerking. Het leer en de stoffen die zijn gebruikt voor de beklede kaders van de ramen tussen de multifunctionele gang en de kantoorruimtes komen letterlijk uit de collectie van Leolux.

Tot slot is duurzaamheid, of specifiek Cradle to Cradle, een doorslaggevende factor geweest in het ontwerp. Als uitgangspunt voor het project gold een BREEAM-score Very Good. People, Planet, Profit staan hierin centraal. Voor de gebruikers is een zo comfortabel mogelijk gebouw gerealiseerd. Er is een goed klimaat, veel daglicht en overal is er uitzicht op groen. De planeet wordt zoveel als mogelijk ontzien. Naast het isoleren van het gebouw wordt de verwarming en koeling van het gebouw duurzaam opgewekt met warmte en koude opslag in de bodem. Van de toegepaste materialen zijn er 6 voorzien van een C2C-certificaat. De overige producten zijn zoveel als mogelijk in de geest van “Cradle to Cradle” toegepast.

Blijf op de hoogte

Wil je meer weten over onze projecten en ontwikkelingen op het gebied van Architectuur en design? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Technische informatie

  • Projectadres: Kazernestraat 17-19 te Venlo-Blerick
  • BVO: 3.500 m²
  • Ontwerp: 2010
  • Oplevering: 2012
  • Opdrachtgever: Leolux
  • Gebruiker: Leolux, Innovation Hub, 2.0 Architecten
  • Adviseurs: Volantis
  • Aannemer: Bouwbedrijven Jongen / VolkerWessels
  • Interieurbouw: Interior By
  • Fotograaf: Dick Holthuis Photography

Andere projecten

Volantis realiseert nieuwe en innoveert bestaande gebouwen, processen en productie-omgevingen . We doen dit in alle sectoren, maar voornamelijk in de industrie en de zorg . Van klein tot groot en voor opdrachtgevers uit alle delen van de wereld. We zijn creatief en praktisch. We denken mee en pakken aan. We ontdekken en ondernemen. De resultaten van onze passie om gewoon het goede te doen zijn te zien in tal van projecten, onder meer in de industrie, de zorg, de zakelijke dienstverlening, en het onderwijs.

DRU Fabriek Ulft

Het bestaande portiercomplex omvatte oorspronkelijk zes afzonderlijke gebouwen. De gebouwen verschillen allen van architectuur en bouwtechnische opvattingen, gerelateerd aan de tijd waarin ze gebouwd zijn. De gebouwdelen zijn in de loop van de tijd met elkaar verbonden, waardoor de afzonderlijke herkenbaarheid van de delen ontbrak.
Lees meer
DRU Fabriek Ulft

Duurzame energie bij Leolux

PV-installaties die een optimum bieden tussen de opgewekte energie via zonnepanelen en de verbruikte elektriciteit. Voor zowel het kantoorgebouw Manufactuur als de productie- en opslaghal van Leolux in Venlo.
Lees meer
Duurzame energie bij Leolux