Kennisbank

Inzichten en oplossingen voor een duurzame toekomst

In de Volantis Kennisbank vind je uitgebreide artikelen en diepgaande informatie over onze belangrijkste focusgebieden, zoals circulariteit, duurzaam asset management en de industrie. Wij delen waardevolle kennis, praktijkvoorbeelden en de nieuwste trends om organisaties te ondersteunen bij het maken van duurzame en toekomstbestendige keuzes.

Of je nu op zoek bent naar inzichten over innovatief assetbeheer of hoe je circulaire processen kunt implementeren, onze kennisbank voorziet je van alle informatie om verder te komen met jouw bedrijf of organisatie. Samen bouwen we aan een slimme en duurzame toekomst.

Onze kennisbank

Focusgebieden

Waar circulair bouwen goed voor is

Ontdek hoe circulair bouwen bijdraagt aan een duurzame toekomst, gezondheid bevordert en kosten bespaart. Lees verder om te leren waarom dit het nieuwe normaal is.

Lees meer

Het bouwproces staat voor een totale verbouwing

Ontdek hoe de bouwsector zich volledig hervormt richting circulariteit. Lees verder over de uitdagingen en kansen die een toekomst zonder afval biedt voor iedereen.

Lees meer

De kracht van partnerschap in de industrie

Ontdek hoe langdurige samenwerkingen in de industrie leiden tot innovatie, duurzame groei en lagere kosten. Lees verder om te zien hoe Volantis het verschil maakt.

Lees meer

Beheer wordt steeds duurzamer

Ontdek hoe duurzaam gebouwbeheer de toekomst verandert met innovatieve oplossingen en circulaire aanpakken. Lees verder hoe Volantis comfort en duurzaamheid samenbrengt in elk project.

Lees meer

Circular Lab

Ontdek hoe het Circular Lab de circulaire transitie in de maak- en bouwindustrie versnelt. Lees verder en ontdek hoe jouw bedrijf kan bijdragen aan een duurzame toekomst.

Lees meer

Vanaf 2023 verplicht circulair uitvragen voor de overheid

Vanaf 2023 wordt circulair uitvragen verplicht voor de overheid. Lees verder en ontdek hoe deze maatregel de transitie naar een circulaire bouweconomie versnelt.

Lees meer

Circulair bouwen in de praktijk

Ontdek hoe circulair bouwen in de praktijk wordt toegepast om duurzaam en kostenefficiënt te bouwen. Lees verder en ontdek de stappen richting een circulaire toekomst.

Lees meer

Brandveiligheid in de zorg

Ontdek hoe veranderingen in de zorgsector nieuwe brandveiligheidsrisico's met zich meebrengen en hoe een risicogerichte aanpak noodzakelijk is. Lees verder voor essentiële inzichten.

Lees meer

Warmtenet

Ontdek hoe warmtenetten duurzame warmte leveren aan gebouwen, energie besparen en CO2-uitstoot verminderen. Lees verder voor meer informatie over de voordelen en toepassingen!

Lees meer

Digital twin

Ontdek hoe een Digital Twin helpt bij het optimaliseren van energieverbruik en kostenbesparing in gebouwen. Lees verder voor meer inzichten en toepassingen!

Lees meer

Veelgestelde vragen

CSRD KPI’s (Key Performance Indicators) zijn meetbare waarden die bedrijven helpen hun prestaties op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid te evalueren en te rapporteren. Deze KPI’s kunnen betrekking hebben op diverse aspecten van ESG-prestaties. Denk hierbij aan energieverbruik, CO2-uitstoot en sociale impact. De verschillende KPI's zijn onder te verdelen naar de onderwerpen milieu, sociaal en governance.
 

Milieu-gerelateerde KPI’s

Deze KPI's meten de milieu-impact van een organisatie en hoe zij bijdraagt aan duurzaamheidsdoelen. Vanuit de EFRAG-lijst met datapunten maken wij de indicatoren inzichtelijk die voor uw onderneming van belang zijn. Denk bij klimaatverandering, waterbeheer en circulariteit onder andere -aan:
 

1 Klimaatverandering

  1. Klimaatmitigatie - Energieverbruik: Totale energieconsumptie per energiebron en het aandeel hernieuwbare energie - Emissies: Directe en indirecte emissies door eigen operaties en toeleveringsketen volgens het GHG Protocol
  2. Klimaatadaptatie - Inzicht in de belangrijkste klimaatrisico’s voor uw vastgoed volgens het Framework Climate Adaptive Buildings

2 Waterbeheer

  1. Watergebruik - Totale waterconsumptie per bron - Aandeel hergebruikt water binnen de organisatie
  2. Waterkwaliteit - Impact van uw activiteiten op waterkwaliteit - Beheer en behandeling van afvalwater

3 Materiaalgebruik & circulaire economie

  1. Inkomende materialen - Wat is de hoeveelheid en mate van circulariteit van inkomende materialen in uw organisatie - Wat is de hoeveelheid kritieke, zorgwekkende of ongezonde stoffen die uw organisatie binnenkomt
  2. Uitgaande materialen - Hoe circulair zijn de producten of gebouwen die uw organisatie realiseert - Hoe wordt afval verwerkt binnen uw organisatie
Hierbij zoeken wij uiteraard de koppeling met bestaande wet- en regelgeving, sectorspecifieke prestatieniveaus en de wensen van uw belanghebbenden. De KPI’s zijn gekoppeld aan beleid, doelstellingen en actieplannen die wij graag samen met u opstellen voor een volledige CSRD-implementatie en natuurlijk het belangrijkste: daadwerkelijke verduurzaming.
 

Sociale KPI’s

Sociale KPI’s evalueren de impact van een organisatie op mensen, inclusief werknemers, klanten en gemeenschappen. Voorbeelden zijn:
  1. Diversiteit en inclusie: Verdeling van werknemers naar geslacht, leeftijd en achtergrond; initiatieven voor inclusiviteit.
  2. Veiligheid op de werkplek: Aantal ongevallen, incidenten en veiligheidsprogramma’s.
  3. Opleiding en ontwikkeling: Aantal opleidingsuren per medewerker en investeringen in persoonlijke ontwikkeling.
  4. Eerlijke omstandigheden in de toeleveringsketen: Aandeel leveranciers dat voldoet aan sociale en ethische standaarden; audits op arbeidsomstandigheden en beleid voor eerlijke beloning.

 

Governance KPI’s

Governance KPI’s beoordelen hoe goed een organisatie wordt geleid en of deze voldoet aan ethische en wettelijke normen. Denk hierbij aan:
  1. Transparantie in verslaglegging: Publicatie van ESG-rapportages en kwaliteit van data.
  2. Raad van bestuur: Samenstelling, onafhankelijkheid en diversiteit binnen de raad.
  3. Anti-corruptie en ethiek: Beleidsmaatregelen tegen corruptie, fraude en belangenconflicten.
  4. Risicobeheer: Identificatie en mitigatie van ESG-gerelateerde risico’s.

Een V&G-plan is een verplicht document voor bouwprojecten waarbij meerdere werkgevers actief zijn. Het doel is om de coördinatie van veiligheidsmaatregelen te verbeteren en ongevallen te voorkomen. Wanneer is een V&G-plan verplicht?

  • Een V&G-plan moet worden opgesteld als het bouwproject aan één of meer van de volgende criteria voldoet:
  • Bijzondere gevaren voor werknemers (zoals werken op hoogte, in besloten ruimten of met gevaarlijke stoffen)
  • Bouwproject langer dan 30 werkdagen én op enig moment meer dan 20 werknemers tegelijk op de bouwplaats
  • Project duurt langer dan 500 mensdagen
Dit plan is verplicht volgens Artikel 2.28 van het Arbeidsomstandighedenbesluit en moet continu worden bijgewerkt gedurende de bouwfase.

Circulair bouwen is een bouwmethode waarbij materialen en grondstoffen worden hergebruikt en afval wordt teruggebracht. Dit omvat het ontwerpen van gebouwen waarbij rekening wordt gehouden met demontage, het gebruik van duurzame en recyclebare materialen en het toepassen van bouwtechnieken die de levensduur van materialen verlengen. Het doel is om de impact op het milieu te verminderen en een gesloten kringloop van materialen te creëren. Volantis is een groot voorstander van circulair bouwen en past dit zelf ook toe in de praktijk.

Volantis voorkomt downcyclen door materialen hoogwaardig te hergebruiken en te recyclen, en door innovatieve bouwmethoden te gebruiken waardoor de kwaliteit van materialen wordt behouden. Dit omvat het toepassen van circulaire ontwerpprincipes en het gebruik van materialenpaspoorten om de herkomst en samenstelling van materialen te documenteren.

Met circulariteit wordt een economisch systeem bedoeld waarin producten en materialen continu worden hergebruikt en gerecycled, waardoor afval wordt geminimaliseerd en natuurlijke hulpbronnen worden behouden. Het doel van dit systeem is een gesloten kringloop waarin grondstoffen zo lang mogelijk in gebruik blijven, terwijl de waarde van producten en materialen wordt behouden.