Kennisbank

Inzichten en oplossingen voor een duurzame toekomst

In de Volantis Kennisbank vind je uitgebreide artikelen en diepgaande informatie over onze belangrijkste focusgebieden, zoals circulariteit, duurzaam asset management en de industrie. Wij delen waardevolle kennis, praktijkvoorbeelden en de nieuwste trends om organisaties te ondersteunen bij het maken van duurzame en toekomstbestendige keuzes.

Of je nu op zoek bent naar inzichten over innovatief assetbeheer of hoe je circulaire processen kunt implementeren, onze kennisbank voorziet je van alle informatie om verder te komen met jouw bedrijf of organisatie. Samen bouwen we aan een slimme en duurzame toekomst.

Onze kennisbank

Focusgebieden

Waar circulair bouwen goed voor is

Ontdek hoe circulair bouwen bijdraagt aan een duurzame toekomst, gezondheid bevordert en kosten bespaart. Lees verder om te leren waarom dit het nieuwe normaal is.

Lees meer

Het bouwproces staat voor een totale verbouwing

Ontdek hoe de bouwsector zich volledig hervormt richting circulariteit. Lees verder over de uitdagingen en kansen die een toekomst zonder afval biedt voor iedereen.

Lees meer

De kracht van partnerschap in de industrie

Ontdek hoe langdurige samenwerkingen in de industrie leiden tot innovatie, duurzame groei en lagere kosten. Lees verder om te zien hoe Volantis het verschil maakt.

Lees meer

Beheer wordt steeds duurzamer

Ontdek hoe duurzaam gebouwbeheer de toekomst verandert met innovatieve oplossingen en circulaire aanpakken. Lees verder hoe Volantis comfort en duurzaamheid samenbrengt in elk project.

Lees meer

Circular Lab

Ontdek hoe het Circular Lab de circulaire transitie in de maak- en bouwindustrie versnelt. Lees verder en ontdek hoe jouw bedrijf kan bijdragen aan een duurzame toekomst.

Lees meer

Vanaf 2023 verplicht circulair uitvragen voor de overheid

Vanaf 2023 wordt circulair uitvragen verplicht voor de overheid. Lees verder en ontdek hoe deze maatregel de transitie naar een circulaire bouweconomie versnelt.

Lees meer

Circulair bouwen in de praktijk

Ontdek hoe circulair bouwen in de praktijk wordt toegepast om duurzaam en kostenefficiënt te bouwen. Lees verder en ontdek de stappen richting een circulaire toekomst.

Lees meer

Brandveiligheid in de zorg

Ontdek hoe veranderingen in de zorgsector nieuwe brandveiligheidsrisico's met zich meebrengen en hoe een risicogerichte aanpak noodzakelijk is. Lees verder voor essentiële inzichten.

Lees meer

Warmtenet

Ontdek hoe warmtenetten duurzame warmte leveren aan gebouwen, energie besparen en CO2-uitstoot verminderen. Lees verder voor meer informatie over de voordelen en toepassingen!

Lees meer

Digital twin

Ontdek hoe een Digital Twin helpt bij het optimaliseren van energieverbruik en kostenbesparing in gebouwen. Lees verder voor meer inzichten en toepassingen!

Lees meer

Veelgestelde vragen

Circulair slopen houdt in dat gebouwen zorgvuldig worden gedemonteerd zodat materialen kunnen worden hergebruikt of gerecycled, in plaats van het traditionele slopen en weggooien. Dit proces omvat het identificeren en scheiden van waardevolle materialen, het minimaliseren van afval en het maximaliseren van de herbruikbaarheid van bepaalde bouwcomponenten.

CSRD KPI’s (Key Performance Indicators) zijn meetbare waarden die bedrijven helpen hun prestaties op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid te evalueren en te rapporteren. Deze KPI’s kunnen betrekking hebben op diverse aspecten van ESG-prestaties. Denk hierbij aan energieverbruik, CO2-uitstoot en sociale impact.

Circulair bouwen vermindert de CO2-uitstoot door het hergebruiken van materialen, wat de behoefte aan nieuwe grondstoffen vermindert en de energie die nodig is voor productie en transport verlaagt. Het hergebruik en recyclen van materialen verminderd aanzienlijk de uitstoot die normaliter gepaard gaat met de productie van nieuwe materialen.

Circulair bouwen kan de gezondheid binnen gebouwen verbeteren door het gebruik van niet-toxische, duurzame materialen en het bevorderen van een betere luchtkwaliteit en natuurlijke verlichting. Daarnaast richt het ontwerp van circulaire gebouwen zich ook op het creëren van een gezonde leef- en werkomgeving door het minimaliseren van schadelijke stoffen en het optimaliseren van ventilatie en daglichttoetreding.

De economische voordelen van circulair bouwen omvatten kostenbesparingen door het hergebruiken van materialen, het creëren van nieuwe markten voor gerecyclede producten en het verminderen van afvalverwerkingskosten. Bedrijven kunnen overigens profiteren van een verbeterd imago en voldoen aan regelgeving en alsmaar toenemende klanteneisen op het gebied van duurzaamheid.