Of het nu gaat om nieuwbouw, herbestemming of transformatie: brandveiligheid is een cruciaal thema in de bouw. Als consultants brandveiligheid combineren we wet- en regelgeving met hoogwaardig, praktisch advies. Ons doel is om maatwerkoplossingen te leveren die aansluiten bij de specifieke behoeften van de opdrachtgever en de gebruikers van het gebouw.
Onze brandveiligheidsspecialisten hebben uitgebreide kennis van de wet- en regelgeving en jarenlange ervaring met verschillende soorten projecten, zoals zorgwoningen, industriële hallen, fabrieken en multifunctionele gebouwen. We adviseren opdrachtgevers met als basis de bouwregelgeving en beoordelen projecten grondig.
Onze unieke risicogerichte aanpak
Waar de bouwregelgeving vaak gericht is op het minimaliseren van slachtoffers en schade aan derden, gaan wij verder. Vanuit onze risicogerichte benaderingswijze kijken we ook naar schadebeperking en continuïteit van processen. Ons brandveiligheidsadvies richt zich niet alleen op wat wettelijk verplicht is, maar vooral op wat nodig is voor een integraal veiligheidsniveau.
We onderzoeken brand-, mens-, gebouw-, interventie- en omgevingskenmerken en brengen in kaart welke veiligheidsrisico’s en scenario’s van invloed zijn. Dit doen we door:
- Fire Safety Engineering (FSE): Met behulp van FSE ontwerpen we op maat gemaakte brandveiligheidsconcepten.
- Risicoanalyses: We identificeren en analyseren risico’s om passende maatregelen te bepalen.
- Evacuatie- en simulatiemodellen: Door middel van ontruimingssimulaties, opvang- en doorstroomcapaciteitsberekeningen, en ASET-RSET analyses zorgen we voor veilige vluchtmogelijkheden.
- Brandoverslag- en rookbeheersingsberekeningen: Deze analyses helpen de beheersbaarheid van brand en rook te waarborgen.
Onze aanpak in de praktijk
- Start met een brandveiligheidsscan
Deze scan kan zowel worden uitgevoerd op bestaande gebouwen als op nieuwbouwprojecten, waarbij we werken op basis van bouwtekeningen of schetsen. Dit geeft inzicht in de huidige staat van brandveiligheid en identificeren we potentiële risico’s. Op basis van de resultaten van de brandveiligheidsscan kunnen we een passend brandveiligheidsconcept opstellen. - Ontwikkelen van een integraal brandveiligheidsconcept
Wij werken met een Risicogerichte benadering. Onze voorkeursmethode, waarbij maatwerkoplossingen worden ontwikkeld die verder gaan dan standaardregels. Deze aanpak combineert bouwkundige oplossingen, brandveiligheidsinstallaties en organisatorische maatregelen. Door de aanpak van een gedegen brandveiligheidsscan tot een op maat gemaakt brandveiligheidsconcept zorgen we voor een integrale en effectieve bescherming tegen brand. Dit biedt niet alleen gemoedsrust voor alle betrokken partijen, maar draagt ook bij aan de veiligheid en continuïteit van gebouw en gebruikers.Deze methode maakt gebruik van Fire Safety Engineering (FSE) en biedt een meer flexibele en op maat gemaakte oplossing. Door middel van FSE kunnen we de specifieke risico’s van een gebouw of gebruikssituatie in kaart brengen en hiervoor gerichte maatregelen ontwerpen. Middels het kenmerkenschema wordt brandveiligheid benaderd vanuit vijf disciplines in onderlinge samenhang. - Integraal advies
Onze specialisten integreren wet- en regelgeving met praktische oplossingen. Dit leidt tot een toekomstbestendig brandveiligheidsconcept dat voldoet aan de eisen van de opdrachtgever, het bevoegd gezag en verzekeraars.
Starten met een brandveiligheidsscan
De basis van een effectief brandveiligheidsbeleid en -concept begint met een grondige brandveiligheidsscan.
Vraag er nu een aan voor jouw organisatie.
Brandmeldinstallaties en ontruimingsinstallaties voor defensie
Voordelen van risicogericht werken
Een risicogerichte werkwijze biedt bij uitstek de ruimte voor maatwerk. Door de aanwezige risico’s in kaart te brengen en te analyseren, kunnen passende veiligheidsmaatregelen worden gekozen en verwerkt in een brandveiligheidsconcept. Op deze manier wordt een optimaal veiligheidsniveau bewerkstelligd, afgestemd op de organisatie, het gebouw en de daarin aanwezige gebruikers of processen.
Naast het bieden van maatwerk, heeft een risicogerichte brandveiligheid advies nog meer voordelen:
- Kosteneffectiviteit: Door gericht te kijken naar de risico’s in een gebouw of proces, kunnen de meest effectieve en efficiënte veiligheidsmaatregelen worden gekozen. Hierdoor worden onnodige investeringen vermeden en wordt er bespaard op kosten.
- Continue verbetering: Een risicogerichte werkwijze is gericht op continue verbetering van de brandveiligheid. Door periodiek de risico’s opnieuw te evalueren en te kijken of de getroffen maatregelen nog steeds adequaat zijn, wordt de veiligheid in stand gehouden en waar mogelijk verbeterd.
- Bewustwording: Een risicogerichte werkwijze zorgt voor bewustwording bij medewerkers en gebruikers van een gebouw of proces. Door hen te betrekken bij het identificeren van risico’s en het kiezen van passende maatregelen, worden zij zich bewust van de gevaren en leren zij hoe zij hiermee om moeten gaan. Ze zijn dan geen specialist brandveiligheid maar het vergroot het veiligheidsbewustzijn zeker en kan bijdragen aan het voorkomen van onveilige situaties.
Blijf op de hoogte
Wil jij niets missen van onze ontwikkelingen, nieuwtjes en events op het gebied van brandveiligheid? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.
Expertise in complexe projecten
Onze brandveiligheidsspecialisten hebben uitgebreide kennis van de bouwregelgeving en jarenlange ervaring met complexe projecten, waaronder:
- Zorgwoningen
- Industriële hallen
- Fabrieken
- Multifunctionele gebouwen
We werken samen met opdrachtgevers om een optimaal veiligheidsniveau te bereiken dat specifiek is afgestemd op hun organisatie, gebouw en gebruikers. Of het nu gaat om vluchtveiligheid, veilige repressie of constructieve brandveiligheid, wij bieden integraal advies en ondersteuning.
Neem contact met ons op om te starten met een brandveiligheidsscan of om uw project te bespreken. Samen zorgen we voor een veilig en toekomstbestendig gebouw.
Brandveiligheid in de zorg
Risicogerichte brandveiligheid in de zorg
De zorgsector heeft zich sterk ontwikkeld in de laatste jaren. Het is daarom niet goed genoeg om te voldoen aan de eisen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Deze eisen sluiten namelijk niet goed aan op het huidige gebruik van zorggebouwen.
Daarnaast blijkt uit recent onderzoek van het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid dat rookverspreiding sneller plaatsvindt dan voorheen gedacht, wat de veiligheid in zorggebouwen met niet zelfredzame mensen in gevaar brengt. Daarom wordt er steeds vaker overgestapt op een risicogerichte aanpak van brandveiligheid in de zorg, waarbij maatregelen worden genomen op basis van een risicoanalyse.
Om te bepalen wanneer een gebouw voldoende brandveilig is, moeten bestuurders binnen de zorgorganisatie consensus bereiken en het ambitieniveau vaststellen.