Gymzaal Tegelen

Het project is gewonnen uit een architecten selectie. De vraag was een gymzaal te ontwerpen volgens de Venlo principes (C2C) op de locatie van de oude gymzaal. De gymzaal is primair bedoeld voor twee basisscholen die in de nabijheid zijn gelegen en verder voor een aantal sportverenigingen.

Project

  • Demontabel
  • Cradle to cradle
  • Strobouw

Sector

  • Architectuur & Design

Opdrachtgever

Op de eerste plaats hebben we onderzocht welke onderdelen hergebruikt konden worden uit de oude gymzaal. Dat beperkte zich slechts tot de pui van de kantine. Het oude gebouw was niet ontworpen om materialen te demonteren en hergebruiken.

Uitgevoerd door: Volantis Architects

De invloed van locatie

Het hoekgebouw neemt, ondanks de prominente positie op de locatie, een terughoudende rol aan in de stedenbouwkundige context. Aan de Laaghuissingel past het hoekgebouw met zijn drie en een halve laag op bescheiden wijze in het straatbeeld. Door de acht en een halve laag hoge woontoren niet op de hoek te plaatsen en de plattegrond niet de flauwe hoek van het stratenpatroon te laten volgen ontstaat er een introductie op het park en een zicht op het achtergelegen woonzorgcomplex. Tevens past het hoekgebouw door zijn orthogonale plattegrond in de zaagtand rooilijn van de Rijnbeekstraat. De rationele plattegronden en wintertuinen hebben ruimte gecreëerd voor meer vierkante meters woonkwaliteit.

Volledig demontabel

Dat vormde snel het uitgangspunt voor de nieuwbouw. Met uitzondering van de de fundering en begane grondvloer is het volledige gebouw demontabel. In de basis hebben we getracht C2C-producten te gebruiken, wanneer dat niet kon hebben we duurzame en vooral gezonde materialen gebruikt. Het gebouw is energie neutraal en er is een grijs watersysteem. Bijzonder is dat de volledige binnen constructie van de gevel is opgetrokken uit strobouw en dat er veel aandacht is geweest voor de restwaarde van de gebruikte materialen. De architectuur van het gebouw voegt zich aan de oostzijde naar de historisch bebouwing en aan de noordzijde naar de bebouwing van de nieuwbouwwijk.

Blijf op de hoogte

Wil je meer weten over onze projecten en ontwikkelingen op het gebied van Architectuur en design? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Andere projecten

Volantis realiseert nieuwe en innoveert bestaande gebouwen, processen en productie-omgevingen . We doen dit in alle sectoren, maar voornamelijk in de industrie en de zorg . Van klein tot groot en voor opdrachtgevers uit alle delen van de wereld. We zijn creatief en praktisch. We denken mee en pakken aan. We ontdekken en ondernemen. De resultaten van onze passie om gewoon het goede te doen zijn te zien in tal van projecten, onder meer in de industrie, de zorg, de zakelijke dienstverlening, en het onderwijs.

Sportzaal Oud Zuid te Venlo

Een circulaire spring voorwaarts.

Lees meer
Sportzaal Oud Zuid te Venlo

Superlocal

Een afgeschreven flat krijgt een nieuw leven.

Lees meer
Superlocal