Het succes van Smart Sensoring

Project

  • Installaties
  • Duurzaamheid
  • Smart sensor

Sector

  • Wonen

Opdrachtgever

Woningcoöperatie

Het probleem

Kort geleden legde één van onze klanten een probleemstuk op tafel: ze ervaarde al langere tijd problemen met het binnenklimaat op diverse afdelingen en kregen vaak klachten over de luchtkwaliteit. Als reactie heeft de betreffende klant de huis installateur het probleem laten onderzoeken en deze kwam met het voorstel om op de locatie aanvullende luchtbehandeling toe te passen. De extra ventilatie moest de luchtkwaliteit verbeteren.

Een andere aanpak

De klant vond dit een flinke investering en betwijfelde of voorgesteld plan wel het juiste is om het probleem te verhelpen. Volantis werd ingeschakeld als beheer partner om nogmaals de klimaatklachten te onderzoeken. Het startpunt was de analyse op de aanwezige data bronnen vanuit het gebouwbeheersysteem. Helaas heeft dit systeem, zoals vaker in grotere gebouwen, enkel data van de centrale warmte en koude opwekking en luchtbehandelingskasten. Er miste dus data van de desbetreffende ruimtes waar de klachten zich voordeden. We hebben daarom besloten om onze smart sensors in te zetten, welke gekoppeld zijn aan ons data management systeem Insights. Met de sensoren konden we de klimaatcondities vergelijken met de gegevens vanuit de centrale gebouw regeling.

Beheren aan de hand van data

Een verrassende wending

Vanuit deze werkwijze, hebben we kunnen concluderen dat de luchtkwaliteit ruim binnen de comfort modellen viel en dat ventilatie capaciteit ook voldoende was. Het voorstel van de installateur om te investeren in aanvullende luchtbehandeling gaat het probleem dus niet oplossen, om nog niet te spreken over de daarbij gepaard gaande hogere energiekosten.

Het resultaat

De smart sensors maken gebruik van gestandaardiseerde comfort modellen, welke het probleem hebben blootgelegd. De slechte luchtkwaliteit werd ervaren door een veel te hoge gemiddelde ruimte temperatuur. Door gebruik te maken van Insights en het gebouwbeheer systeem, konden we direct optimalisaties doorvoeren.

Na het doorvoeren van de verbeteringen, kregen we na 2 maanden de volgende opmerking :

Dag beste,

Ik weet niet wat jullie gedaan hebben, maar ik kom zojuist van deze locatie af (na gisteren temperaturen van 40 graden buiten) het is hier heerlijk binnen.
We hebben nog eens rondgevraagd en nergens geen klachten meer over gehad, in het hele gebouw niet .

Goed gedaan, complimenten van de locatie.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen omtrent smart sensoring? Meld je aan voor je nieuwsbrief.

Andere projecten

Volantis realiseert nieuwe en innoveert bestaande gebouwen, processen en productie-omgevingen . We doen dit in alle sectoren, maar voornamelijk in de industrie en de zorg . Van klein tot groot en voor opdrachtgevers uit alle delen van de wereld. We zijn creatief en praktisch. We denken mee en pakken aan. We ontdekken en ondernemen. De resultaten van onze passie om gewoon het goede te doen zijn te zien in tal van projecten, onder meer in de industrie, de zorg, de zakelijke dienstverlening, en het onderwijs.

Sportzaal Oud Zuid te Venlo

Een circulaire spring voorwaarts.

Lees meer
Sportzaal Oud Zuid te Venlo

Superlocal

Een afgeschreven flat krijgt een nieuw leven.

Lees meer
Superlocal