Resultaat monitoring Laarstede

Dit project laat duidelijk zien op welke manier Volantis Insights is toegepast en tevens is ook te zien wat de uitgevoerde acties zijn omtrent het klimaat systeem van een zorgcomplex. Ook is het van belang te laten zien welke resultaten dit heeft opgeleverd.

Project

  • Data driven commissioning

Sector

  • Zorg

Opdrachtgever

Anoniem

Overzicht van acties:

  • Actie 1: De warmtepomp stond geblokkeerd in verband met de historische onbalans in het bronnensysteem. De warmtepomp is door het herstel weer ingeschakeld door Volantis.
    Bij opstart begin maart geconstateerd dat het bronnensysteem problemen had met drukhandhaving en kon niet langdurig storingsvrij draaien. De installateur heeft het bronsysteem gecontroleer.  Het systeem heeft tot mei niet meer goed gefunctioneerd. Dus het gasgebruik is weer gestegen.
  • Actie 2: In de periode van eind Mei wanneer het relatief warm was, werd geconstateerd dat er nog steeds gas verbruikt werd voor verwarming. Ook in de gegevens van voorgaande jaren is dit te zien. Door de instellingen van de ketels hebben we dit geoptimaliseerd.
  • Actie 3: Bij het aanbreken van het nieuwe stookseizoen, is geconstateerd dat het bronnensysteem nog altijd de zelfde storingen vertoonde. De installateur is opnieuw langsgeweest.
  • Actie 4: Het bronsysteem, nog altijd storingsgevoelig dus is Volantis op locatie te gaan om het probleem te identificeren en te repareren. Sindsdien heeft het systeem storingsvrij en constant gefunctioneerd.

Onderdeel van: Volantis Insights

De uitkomst van de resultaten

Door gebruik te maken van in Volantis Insights ontwikkelde energie voorspellingsmodule kan er op basis van historische gegevens zoals de weerscondities, tijdstippen, bezetting en historische gas verbruiken voorspeld worden. Er wordt een zogenaamde gebouwprofiel berekend, wat nauwkeurig kan berekenen wat het energie gebruik zou zijn geweest voor bepaalde wijzigingen in het gebruik. Een goede tool dus om de impact van acties te kunnen kwantificeren. In het figuur zijn de meetgegevens (rood) van het gasverbruik gepresenteerd versus het gasverbruik wat het zou zijn geweest zonder de acties (blauw). In de tweede grafiek zijn de dagelijkse verschillen in verbruik tussen de meetwaarde en de voorspelde gepresenteerd. Negatieve waarden zijn dus werkelijke besparingen op het verbruik ten opzichte van de basis situatie.

Het is goed te zien dat het gasverbruik in de eerste twee maanden, nog goed de voorspelling volgt. Na de eerste actie is goed te zien dat er bespaard wordt. Door de gebreken van het bronnensysteem, gaat het gasverbruik weer de voorspelde trend volgen.

Na actie 2 is te zien dat het gasverbruik tot een minimum wordt beperkt tijdens de zomermaanden. Het sluimer verbruik is ver uitgehaald.
Na actie 3 is te zien dat de het gasverbruik weer stijgt en dat het bronnensysteem dus de storingen weer terug zijn gekomen.
Na actie 4 is heel goed te zien dat het gasverbruik echt stabiel naar een minimum is gezakt.

Met de acties, is op dit moment een vermindering van het gasverbruik gerealiseerd van 30%. Dit is direct te verklaren door de acties zie zijn uitgevoerd. Het gebruikte voorspellingsmodel gebruikt namelijk het gebouwprofiel en de actuele weerscondities. Dus het feit dat dit een relatief warm jaar is geweest, heeft geen invloed op deze berekening.

Blijf op de hoogte

Wil je meer weten over onze projecten en ontwikkelingen op het gebied van beheer en onderhoud? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Andere projecten

Volantis realiseert nieuwe en innoveert bestaande gebouwen, processen en productie-omgevingen . We doen dit in alle sectoren, maar voornamelijk in de industrie en de zorg . Van klein tot groot en voor opdrachtgevers uit alle delen van de wereld. We zijn creatief en praktisch. We denken mee en pakken aan. We ontdekken en ondernemen. De resultaten van onze passie om gewoon het goede te doen zijn te zien in tal van projecten, onder meer in de industrie, de zorg, de zakelijke dienstverlening, en het onderwijs.

Sportzaal Oud Zuid te Venlo

Een circulaire spring voorwaarts.

Lees meer
Sportzaal Oud Zuid te Venlo

Superlocal

Een afgeschreven flat krijgt een nieuw leven.

Lees meer
Superlocal