Je ziet ze vaak voorbij komen in kranten en nieuwswebsites; afbeeldingen van een rood gekleurd Nederland. We hebben het hier niet over het weer, maar over netcongestie. De afgelopen jaren is het een steeds groter probleem dat bedrijven geen nieuwere of grotere aansluiting kunnen krijgen voor uitbreiding, nieuwbouw of verduurzamingsplannen. Hierdoor stellen bedrijven hun plannen uit. Dit is een zeer zorgelijke ontwikkeling voor zowel onze economie als de verduurzaming van Nederland. Bedrijven die geen nieuwe locatie kunnen bouwen of zich hierdoor niet kunnen vestigen in Nederland kiezen tegenwoordig steeds vaker voor het buitenland.
Bron: Netbeheer Nederland
Is het dan hopen tot de netbeheerders de kabels vernieuwd en verzwaard hebben en hopen dat je een nieuwe of zwaardere aansluiting krijgt? Nee dat hoeft zeker niet! Vaak blijkt er meer mogelijk dan bedrijven denken.
Als bedrijf kun je namelijk kritisch gaan kijken hoe en wanneer je je energie verbruikt. Zo krijgt het bedrijf inzicht in waar de pieken van het energie verbruik zitten en zo ook waar het probleem zit voor de netaansluiting, de beperkende pieken zijn er meestal maar een paar. Als de pieken geïdentificeerd zijn kan er vervolgens gezocht worden naar een oplossing om de pieken te verlagen. Hiervoor zijn 2 methodes: load shifting en peak shaving.
Een bekend voorbeeld van load shifting wat bedrijven al vaak toepassen is het gestaffeld opstarten van het bedrijf (niet alles in 1x inschakelen), voor peak shaving wordt nu vaak gekeken naar PV panelen om de dag piek er uit te halen.
Volantis kan bedrijven ondersteunen bij de analyse van de energieprofielen en inzoomen op het bedrijf om de mogelijkheden in kaart te brengen voor peak shaving en loadshifting.
Wil jij niets missen op het gebied van energietransitie? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.
Zijn de problemen groter dan wat er op het bedrijf opgelost kan worden? Dan kan er gekeken worden naar een collectieve oplossing. Bedrijven die samen op een bedrijventerrein zitten kunnen samen een collectief vormen om een local energy hub te maken. In de local energy hub wordt het collectieve energie profiel opgesteld van alle bedrijven samen en kan Volantis analyseren of er door het combineren van de aansluitingen wel ruimte zit in het gecontracteerde vermogen.
Vervolgens kunnen er nog nieuwe installaties toegevoegd worden op het bedrijventerrein die voor de local energy hub zorgen voor een verlaging van de verbruikspiek van het bedrijventerrein, hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een collectieve batterij. Hiermee wordt ruimte gecreëerd voor de bedrijven die onderdeel zijn van de local energy hub om te verduurzamen, uit te breiden of zelfs nieuw te bouwen. Voor collectieve oplossingen geldt: alleen ga je sneller maar samen kom je verder.
Laat je als bedrijf dus niet afremmen door de mededeling van de netbeheerder dat het net op slot zit en je geen nieuwe of zwaardere aansluiting krijgt maar ga zelf aan de slag en ga het gesprek aan met je buren.
Peter Honig
Business Manager New Energy
p.honig@volantis.nl
077 – 351 5551