Circulaire Impactladder helpt Woondeal-afspraken Arnhem-Nijmegen

Project

  • Circulaire impactladder

Sector

  • Circulariteit

Opdrachtgever

Een unieke plek

De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. De Circulaire Impactladder, ontwikkeld door een consortium van C2C ExpoLAB, Madaster en Volantis, maakt het mogelijk om circulair bouwen gedurende de ontwerp- en bouwfase te concretiseren. “Met de Circulaire Impactladder heeft de regio een bruikbaar instrument in handen om de Woondeal-afspraken te realiseren. De Circulaire Impactladder sluit aan op de Rijksdoelstellingen en landelijke ontwikkelingen op gebied van circulair bouwen. De Circulaire Impactladder helpt projectteams en opdrachtgever om de circulaire uitgangspunten in de praktijk te brengen,” aldus Bas van de Westerlo, business unit manager circulair bij Volantis.

Circulaire doelen meten

Projectteams gebruiken de Circulaire Impactladder om hun voortgang bij het realiseren van circulaire doelen te meten en communiceren. Het belangrijkste voordeel van de Circulaire Impactladder is dat het organisaties helpt om de circulaire principes in de praktijk te brengen.
“We zetten de Circulaire Impactladder in bij de ontwikkeling van de Rietgrachtstraat 32 in Arnhem. Enerzijds om in verschillende fasen van het project de circulaire voortgang te bepalen; anderzijds als ontwerptool om circulaire keuzes mee te maken.” Floris Schrijvers, ontwikkelmanager Hendriks Bouw en Ontwikkeling.

Door de verschillende treden op de ladder te doorlopen, kunnen projectteams geleidelijk hun circulaire ambities vergroten en concreet maken. Dit zorg ervoor dat projectteams bewust worden van de verschillende manieren waarop ze circulaire impact kunnen maken.

Circulariteit: de nieuwe standaard

Circulaire prestaties meetbaar maken

“Het gebruik van de circulaire impactladder heeft Casade geholpen om kansen en het effect van circulaire materialen inzichtelijk te maken ten opzichte van conventioneel. Dat inzicht zet een denkmechanisme in werking binnen alle disciplines van het ontwerpteam waardoor het is gelukt om meer dan 50% niet-primaire grondstoffen in het plan te voorzien.” – Marco Matheeuwsen, coördinator financiën en duurzaamheid Casade.

Een ander voordeel is dat de Circulaire Impactladder helpt om de circulaire prestaties meetbaar en transparant te maken.

“De Circulaire Impactladder is een laagdrempelige manier om inzicht te krijgen, en zorgt voor een logisch en gedetailleerd inzicht. Door eerst te kijken naar het aandeel primaire grondstoffen wordt meteen duidelijk waar je nu staat, om vervolgens te bepalen hoe je hier in de toekomst mee om kunt gaan” – Paul van Doorn, senior Conceptontwikkelaar Giesbers Ontwikkelen en Bouwen.

Onze perspectief op circulariteit

Als spin in het web willen we de neuzen van alle betrokken partijen dezelfde kant op krijgen wat betreft circulariteit, zodat we een gebouw zo duurzaam mogelijk maken. We komen met slimme oplossingen waarbij we grenzen durven te verleggen. In het kader van toekomstig hergebruik zorgen we natuurlijk ook voor zaken als materiaalpaspoorten en remontageplannen.

Wij kunnen circulariteit verbinden met alle disciplines die wij in huis hebben. Onze experts in de installatietechniek ontwikkelen gezonde installaties met een circulair verdienmodel, onze architecten circulair bouwen geven materialenadvies en werken tot in de puntjes remontabele constructies uit. Als je van tevoren weet hoe je toekomstig een constructie uit elkaar kunt schroeven, weet je ook hoe je die om te beginnen het beste in elkaar zet. De circulaire bouwprojecten die wij realiseren zijn zeer divers.

Tot slot helpt de Circulaire Impactladder om nieuwe kansen te identificeren voor innovatie en groei. Na verloop van tijd moet een steeds groter aandeel van de woningen circulair gebouwd worden. Plannen in de regio Arnhem-Nijmegen dienen minimaal 10% circulair te zijn, met vanaf 2025 25%, vanaf 2030 50% en vanaf 2050 100%.

Meer informatie? Neem contact met mij op.

Marlou Kellenaers
Circulair consultant

m.kellenaers@volantis.nl