Het project de Rietgrachtstraat 32 in Arnhem is een ontwikkeling midden in woonwijk Het Spijkerkwartier, waar op de plek van een oude drukkerij en loodsen een bijzondere plek voor buurtgenoten wordt ontwikkeld door Hendriks Bouw en Ontwikkeling. Midden in de bestaande woonwijk komen straks grondgebonden woningen en betaalbare koop- en huurappartementen op een totaaloppervlakte van 4.867 m2. Het ontwerp voor dit plan, waarin duurzaamheid een grote factor speelt, is afgerond en gaat gerealiseerd worden.
Hendriks Bouw en Ontwikkeling heeft een viertal partijen uitgenodigd om huisadviseur te worden op het gebied van duurzaamheid, waarvan Volantis er één is. Met de samenwerking W/E-adviseurs/Volantis hadden wij een duidelijke rol als het duurzame en circulaire geweten van het project. Van begin tot eind hebben wij het ontwerpteam begeleid en gecoacht op het gebied van duurzaamheid. Met een realistische blik dachten wij pragmatisch mee en is het project met maximale duurzaamheid, binnen gestelde kaders, opgeleverd.
Het project kende duidelijke duurzaamheidsambities. Een belangrijk doel was om minimaal 25% circulaire materialen toe te passen en een GPR-score van ten minste 8.0 te behalen, wat hoog is voor dit soort projecten. Daarnaast moest het project voldoen aan de eisen van de Woondeal regio Arnhem-Nijmegen, waarbij betaalbare en duurzame woningen voorop staan. Met deze ambitieuze doelstellingen heeft Volantis samen met het ontwerpteam continu gezocht naar innovatieve oplossingen en materialen om de circulaire impact te maximaliseren.
Bij het project aan de Rietgrachtstraat 32 in Arnhem heeft Volantis een centrale rol gespeeld in het begeleiden en optimaliseren van de duurzaamheid gedurende het gehele ontwerpproces. Vanaf het opstellen van het Voorlopig Ontwerp ondersteunden we Hendriks Bouw en Ontwikkeling bij het verkennen van de opgave en de oplossingsruimte, waarbij we het ambitieniveau bepaalden binnen de kaders van budget, tijd, locatie en gebruikersbehoeften. Het ontwerp werd verder geoptimaliseerd door gebruik te maken van verschillende duurzame ontwerptools, zoals de Circulaire Impactladder, GPR Gebouw-berekeningen en MPG-analyses. Deze tools, die normaal gesproken als toetsingsinstrumenten dienen, werden al in de ontwerpfase ingezet om materialen en processen continu te optimaliseren. Dit stelde ons in staat om het ontwerpteam actief te coachen en inspireren om zo de maximale circulaire en duurzame impact te behalen.
“We hebben de Circulaire Impactladder ingezet bij de ontwikkeling van de Rietgrachtstraat 32 in Arnhem. Enerzijds om in verschillende fasen van het project de circulaire voortgang te bepalen; anderzijds als ontwerptool om circulaire keuzes te maken.” Floris Schrijvers, ontwikkelmanager Hendriks Bouw en Ontwikkeling
Duurzame materiaalkeuzes speelden een belangrijke rol in het behalen van de circulaire ambities van het project. Zo is er beton met een aandeel granulaat gebruikt en zijn dekvloeren gemaakt van anhydriet, wat een duurzamer alternatief is voor traditionele cementdekvloeren. Daarnaast zijn stalen spanten van de bestaande loods hergebruikt in één van de woonblokken. Hiermee zijn nieuwe constructieve elementen voorkomen. Ook zijn bestaande klinkers hergebruikt in het ontwerp, wat niet alleen duurzaam is, maar ook bijdraagt aan de karakteristieke uitstraling van de buurt. Deze bewuste materiaalkeuzes hielpen om zowel de milieu-impact te minimaliseren als de ambitieuze doelstellingen te realiseren.
De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Met de Circulaire Impactladder heeft de regio een bruikbaar instrument in handen om de Woondeal-afspraken te realiseren. De Circulaire Impactladder, ontwikkeld door een consortium van C2C ExpoLAB, Volantis en Madaster, maakt het mogelijk om circulair bouwen gedurende de ontwerp- en bouwfase te concretiseren. Door de verschillende treden op de ladder te doorlopen, kunnen projectteams geleidelijk hun circulaire ambities vergroten en concreet maken. Dit zorg ervoor dat projectteams zich bewust worden van de verschillende manieren waarop ze circulaire impact kunnen maken.
Wil je niets missen van de ontwikkelingen op het gebied van circulariteit? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.
Volantis realiseert nieuwe en innoveert bestaande gebouwen, processen en productie-omgevingen. Van klein tot groot en voor opdrachtgevers uit alle delen van de wereld. We zijn creatief en praktisch. We denken mee en pakken aan. We ontdekken en ondernemen. De resultaten van onze passie om gewoon het goede te doen zijn te zien in tal van circulaire bouwprojecten, onder meer in de industrie, de zorg, de zakelijke dienstverlening, en het onderwijs.
Bas van de Westerlo
Business Manager Circularity