Energienet op Urk

Project

  • Concept engineering
  • Definitief ontwerp

Sector

  • Gemeente

Opdrachtgever

Ontwerp Energienet Urk van start

InWarmte heeft de aanbesteding voor het ontwerp van het Energienet Urk gewonnen. Het Energienet zal duurzame verwarming en koeling bieden aan de visindustrie van Port of Urk en de nieuwe woonwijk Zeeheldenwijk. InWarmte zal als hoofdaannemer samenwerken met Volantis en Escoplan om het plan de komende maanden verder uit te werken.

Duurzaam Energienet op Urk

Energienet Urk wordt een geavanceerd 5e generatie warmtekoudenet met de mogelijkheid tot continue uitwisseling van warmte en koude. De restwarmte van visverwerkende bedrijven zal worden benut om woningen en bedrijven te verwarmen en te verkoelen. Het Energienet zal warmte en koude leveren aan de Zeeheldenwijk, een toekomstige woonwijk met 1650 woningen die de komende 10 jaar wordt ontwikkeld. Het afgekoelde water dat terugkomt uit de woningen kan door de visverwerkers worden gebruikt om koel- en vriesmachines efficiënter te laten draaien.

De gemeente Urk overweegt de oprichting van een lokaal warmtebedrijf, waar de gemeente minimaal 50% eigenaar van wordt. Een definitief besluit hierover wordt waarschijnlijk genomen in de zomer van 2024. Deze stap is een belangrijke mijlpaal voor de gemeente, en zal een duurzame bijdrage leveren aan de toekomstige energievoorziening van Urk.

Onze visie op duurzame warmte

Bouwteamfase

Met het officiële startsein voor het ontwerp begint de bouwteamfase. InWarmte werkt samen met het projectteam (gemeente Urk, Volantis en Escoplan) het ontwerp verder uit. “Het Energienet biedt Urk een unieke kans om de energievoorziening toekomstbestendig in te richten. We kijken ernaar uit om het ontwerp haalbaar te maken”, zegt InWarmte directeur Vincent Smeele.

Over InWarmte

InWarmte is leverancier van lokale duurzame warmte. Het Utrechtse bedrijf werkt samen met lokale bedrijven om de best mogelijke warmteoplossingen voor woningen en bedrijven te realiseren. InWarmte levert exclusief energie uit duurzame energiesystemen als asset-owner, maar kan ook duurzame energiesystemen ontwikkelen en exploiteren als dienstverlener.

De bijdrage van Volantis

Volantis creëert, realiseert, transformeert en beheert gebouwen en omgevingen. Voor nu en de toekomst. Binnen onze dienstverlening hebben de begrippen duurzaamheid en circulariteit een belangrijke plek ingenomen. Voor Het Energienet Urk zijn wij verantwoordelijk voor het technisch ontwerp tot en met het definitief ontwerp waarbij we zorgdragen dat het Energienet Urk voldoet aan de gestelde functies en ontwerptechnisch haalbaar, uitvoerbaar en onderhoudbaar is.

Blijf op de hoogte

Wil je niks missen omtrent de ontwikkelingen van duurzame warmte? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

Over Escoplan

Escoplan helpt bij de ontwikkeling, financiering en realisatie van Energy Service Companies. Zij richt zich met name op de ontwikkeling van 5GDHC infrastructuur en duurzame bronnen zoals zon- en geothermie. Escoplan adviseert overheden over governance -en financieringsvraagstukken van warmtenetten; in het bijzonder in het kader van de Wet collectieve warmte.

Meer informatie
www.inwarmte.nl
www.urk.nl
www.escoplan.nl

Afbeeldingen: InWarmte voor Urk

Wij maken graag contact.

Toine Priester
Business Developer Duurzame Warmte
077 – 351 5551

t.priester@volantis.nl