Bij Volantis bieden we verschillende diensten aan in de wereld van design, architectuur en consultancy waarbij circulair ondernemen centraal staat. Het verwezenlijken van circulaire bouwprojecten speelt hierbij een grote rol.
Circulaire bouwprojecten zijn bouwinitiatieven die erop zijn gericht om het hergebruik van materialen te maximaliseren gedurende de hele levenscyclus van een gebouw, terwijl het afval juist wordt geminimaliseerd. Het hergebruik en recyclen van materialen en grondstoffen staat hierbij centraal.
Met circulaire bouwprojecten dragen we niet alleen bij aan een beter milieu, maar ook aan een betere toekomst.
Onze aanpak voor circulaire bouwprojecten
Landelijk wordt er veel gepraat over circulair bouwen, echter blijft het écht doen en in de praktijk brengen nog vaak achter. Met onze aanpak gaan we voor het verwezenlijken van circulaire doelstellingen. Dit doen we stap voor stap. Onze aanpak kenmerkt zich door de volgende stappen:
- Bepalen (circulaire) ambities.
- 0-meting : hoe circulair is het project?
- Materiaaladvies op maat.
- Praktische, technische en financiële haalbaarheid van materialen.
- Verschillende circulaire perspectieven.
- Uitdagen ketenpartners.
- 1-meting: hoe circulair is het project na optimalisatie (stap 3 t/m 6)?
- Circulaire keuzes borgen in het bestek en de aanbesteding.
Samen leggen we de lat steeds hoger en ontdekken we welke mogelijkheden er wel zijn. Bouw jij met ons mee aan een circulair en gezond morgen? Let’s change the perspective.
Onze circulaire projecten
Volantis richt zich op de realisatie van circulaire projecten en het innoveren van bestaande gebouwen, processen en productieomgevingen. We zijn actief in de zorg en industrie, maar ook in sectoren zoals zakelijke dienstverlening en onderwijs. Of het nu gaat om kleine of grote projecten, wij werken voor opdrachtgevers uit alle delen van de wereld. Een aantal van onze projecten worden hier toegelicht.
Project: Nul-op-de-meter woningen
Het project Den Hoek in Helvoirt realiseert 17 Nul-Op-de-Meter woningen die bijdragen aan de klimaatambities van de gemeente Vught. Door de inzet van duurzame materialen zoals hout en vlasisolatie, en door slim gebruik van energie-efficiënte technieken, wordt de CO2-voetafdruk aanzienlijk verminderd.
Dit project van Van der Heijden bouw en ontwikkeling benadrukt de groeiende trend naar circulaire bouwprojecten, waarin energiebesparing en hernieuwbare grondstoffen centraal staan. De woningen zijn betaalbaar en toegankelijk, gericht op diverse doelgroepen, waaronder jongeren en ouderen. Ingenieurs- en architectuurgroep Volantis heeft de CO2-impact van de bouwmaterialen grondig geanalyseerd, wat bijdraagt aan verdere innovaties in de richting van een CO2-neutrale leefomgeving. Den Hoek is een voorbeeld van de haalbaarheid van duurzaam bouwen.
Den Hoek project in Helvoirt
Project: Gerecyclede staalconstructie
Het project voor Lenzo in Heusden-Zolder, België, is een ander voorbeeld van een duurzaam bouwproject waar Volantis bij is betrokken. Voor dit project zijn nieuwe bedrijfsgebouwen opgebouwd aan de hand van hergebruikte staalconstructies, afkomstig van een oud Nederlands bedrijfspand.
Dit hergebruik brengt uitdagingen met zich mee, zoals het aanpassen van de constructie aan de lokale veiligheidsnormen en klimatologische omstandigheden. Volantis verzorgde de berekeningen voor de bouwaanvraag en vond slimme oplossingen om de bestaande constructie veilig te hergebruiken. Het project illustreert hoe Volantis circulariteit integreert in alle aspecten van de bouw, van materiaaladvies tot het ontwikkelen van remontabele constructies en het opstellen van materiaalpaspoorten, met als doel een duurzame toekomst te creëren.
De nieuwe bedrijfspanden van Lenzo in Heusden-Zolder, België
Duurzaam kantoorgebouw voor Casade
Het doel voor het nieuwe kantoor was om zoveel mogelijk duurzame materialen toe te passen, met aandacht voor gezondheid en milieu. Om de doelen op circulariteit en gezondheid te verankeren in het definitieve ontwerp, is Volantis al aangesloten vanaf de VO-fase. Aan het einde van de VO-fase is een zogenoemde 0-meting uitgevoerd: hoe circulair is het huidige ontwerp? Uit de 0-meting bleek dat slechts 9% niet-primair materiaal in het gebouw toegepast werd. Dat kan beter!
Om de score te verbeteren, zijn verschillende circulaire en gezonde materiaalvarianten met het ontwerpteam besproken. Een oogster was ook betrokken tijdens het ontwerpproces. Zo werd het hergebruik van materialen uit het huidige gebouw en de materiaalvoorraad van de oogster meegenomen in het ontwerp. Aan het einde van de DO-fase vond de 1-meting plaats. Wat bleek? Het kantoor bestaat nu uit 58% niet-primair (secundair, hergebruikt of hernieuwbaar) materiaal. Door de samenwerking met alle partijen is een enorme winst op circulariteit en milieu bereikt; een resultaat om trots op te zijn!
Om de verantwoorde keuzes te borgen, is Volantis betrokken geweest bij het opstellen van het bestek, de gunningsleidraad en het beoordelen van de inschrijving op het gunningscriterium circulariteit. Daarnaast heeft Volantis met een partner een subsidiescan uitgevoerd en de mogelijkheden voor het kantoor van Casade onderzocht.
Volantis helpt jouw bouwproject circulair te maken
Ga jij starten met een bouwproject of heb je bepaalde plannen? Neem dan gerust contact met ons op! Onze specialisten denken met je mee en helpen je graag bij het verduurzamen van jouw bouwproject.
Circulaire impactladder
Dankzij de Circulaire Impactladder kan de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen gemakkelijk de Woondeal-afspraken realiseren. De Circulaire Impactladder is ontwikkeld door een consortium van C2C ExpoLAB, Volantis en Madaster en maakt het mogelijk om circulaire bouwprojecten op grote schaal te realiseren.
Tot 2040 moeten er 50.000 tot 60.000 woningen worden gebouwd in de regio Arnhem-Nijmegen; dit staat in de Woondeal die ondertekend is door achttien gemeenten. Deze gemeenten vormen samen de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Na verloop van tijd moet een steeds groter aandeel van de woningen circulair gebouwd worden. In de bestaande plannen minimaal 10%, vanaf 2025 25%, vanaf 2030 50% en vanaf 2050 100%.
“Hergebruik en minimale CO2-uitstoot staan centraal bij de bouw van woningen en woningbouwprojecten in onze regio. Waar nieuwe materialen gebruikt worden, is de wens zoveel mogelijk in te zetten op hernieuwbare materialen. Met de Circulaire Impactladder hebben we een mooi instrument in handen om hierop te kunnen toetsen.” – Harriët Tiemens, directeur Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.”
Om circulair bouwen op grote schaal te operationaliseren hebben C2C ExpoLAB, Volantis en Madaster als consortium de Circulaire Impactladder ontwikkeld. De ladder sluit aan bij de landelijke normeringen van circulair bouwen Met deze ladder kunnen partijen bepalen hoe circulair woningbouwprojecten zijn.
“De impactladder biedt praktische handvatten voor de implementatie in elke fase van het circulair bouwproces. Voor gemeenten in de Groene Metropoolregio bieden we zo perspectief om circulariteit in afspraken en planregels te verankeren. Daarnaast beschrijft de ladder hoe deze ingezet kan worden door woningbouwcorporaties, ontwikkelende partijen en hun ontwerpers, aannemers en adviseurs om circulariteit van een plan te bevorderen.” – Eva Starmans, adviseur circulair en gezond bouwen, C2C ExpoLAB.
Maak kennis met Het Nieuwe Normaal
Het Nieuwe Normaal is een gedragen standaard met haalbare én ambitieuze prestaties op het gebied van circulair bouwen. Het zorgt daarmee voor één taal voor circulair bouwen. Deze standaard is nog volop in ontwikkeling. Om een realistisch referentiekader per indicator op te stellen, voeren wij samen met Cirkelstad en negen andere bureaus projectevaluaties uit.
Een evaluatie geeft een mooie 0-meting van hoe circulair jouw project écht is en waar belangrijke verbeterpunten zitten in proces en product. Daarnaast draag je bij aan het opstellen van een realistische standaard!
Wil jij jouw project aanmelden voor een evaluatie? Lees hier meer.
Circulair bouwen in de praktijk
Het woningtekort is ook in 2023 nog altijd aan de orde; tot dan moeten er nog 900.000 woningen gebouwd worden. Met een standaard woningbouwconcept, kunnen aannemers deze woningen sneller en voordeliger bouwen. Maar vanaf 2030 moeten deze woningen ook voldoen aan de nationale doelstelling en mag het gebouw uit maximaal 50% primaire grondstoffen bestaan. Conclusie: we moeten dus circulair bouwen. Dankzij de circulaire menukaart zijn onze opdrachtgevers voorbereid op actuele en toekomstige marktvragen waarbij energietransitie, circulair bouwen en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Benieuwd hoe wij dit aangepakt hebben? Lees het in onze blog.
Onze experts circulariteit
Bas van de Westerlo
Marlou Kellenaers
Jeroen Verberne
Jelle Kerstjens
Samen bouwen we aan een duurzame toekomst
In ieder project en in elke fase zijn er circulaire mogelijkheden. Van initiatief tot sloop (liever gezegd: oogst), ondersteunen wij om de circulaire ambities te bepalen én waar te maken. Hoe eerder onze betrokkenheid in het ontwerptraject, hoe meer impact we samen kunnen maken. Bij al je vraagstukken omtrent duurzaam asset management, duurzaamheidsstrategie, circulair bouwen, duurzame vergunningsvereisten en duurzaamheidscertificeringen kunnen wij u ondersteunen.
Het mag duidelijk zijn dat circulair bouwen de toekomst is. Door onze expertise en betrokkenheid bij elk project, streven we naar duurzame oplossingen die een positieve impact hebben op het milieu en de maatschappij. Of het nu gaat om het ontwerp van een kantoorgebouw of het toetsen van woningbouwplannen op circulariteit, de aanpak van Volantis staat garant voor concrete resultaten en meetbare vooruitgang.
Laten we samen de lat steeds hoger leggen en ontdekken welke mogelijkheden er zijn voor jouw project. Bouw jij met ons mee aan een circulaire en gezonde Toekomst? Neem nu contact met ons op via het contactformulier en laten we het gesprek aangaan. Samen kunnen we het verschil maken en een duurzame toekomst realiseren. Let’s change the perspective.