Waarom circulair bouwen

Circulair bouwen is een revolutionaire benadering binnen de bouwindustrie die gericht is op duurzaamheid en efficiëntie. In een wereld waar grondstoffen steeds schaarser worden en het milieubehoud van steeds groter belang wordt, biedt circulair bouwen een oplossing door materialen her te gebruiken.

Maar waarom zou je kiezen voor circulair bouwen? We begrijpen dat voor velen nog niet helemaal duidelijk is wat het precies inhoudt waardoor je twijfelt of je het wel wilt toepassen. Wij vertellen je daarom graag hoe deze bouwmethode niet alleen goed is voor het milieu, maar ook verschillende andere voordelen biedt.

Ontdek hoe Volantis je kan helpen met circulair bouwen.

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen is een bouwmethodologie die gebaseerd is op de principes van de circulaire economie. Met deze principes wordt gestreefd naar het hergebruik van materialen en het minimaliseren van afval, in tegenstelling tot traditionele bouwmethoden die vaak leiden tot verspilling en milieuschade.

Circulair bouwen houdt in dat materialen aan het einde van hun levenscyclus opnieuw gebruikt of gerecycled kunnen worden, waardoor er een gesloten kringloop ontstaat. De focus op duurzaamheid en het behoud van grondstoffen vormen hierbij het belangrijkste verschil met traditioneel bouwen. De traditionele bouw volgt vaak een lineair proces van winnen, gebruiken en weggooien, terwijl circulair bouwen zich richt op het behouden van waarde door middel van hergebruik en recycling.

Een aantal voorbeelden van hoe circulair bouwen in de praktijk wordt toegepast:

  • 3D-printen met gerecycled plastic;
  • Het gebruik van prefab-componenten;
  • Hergebruik van sloopmaterialen;
  • Toepassing van biobased materialen zoals bamboe en hennep.

Voordelen van circulair bouwen

Circulair bouwen biedt een aantal belangrijke voordelen waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor nieuwe bouwprojecten.

  • Milieuvoordelen: Circulair bouwen vermindert de impact op het milieu door materialen te hergebruiken en afval te minimaliseren. Dit leidt tot een lagere uitstoot van broeikasgassen en minder verbruik van natuurlijke hulpbronnen.
  • Beter voor de gezondheid: Gebouwen die zijn ontworpen met circulaire principes maken vaak gebruik van natuurlijke en niet-toxische materialen, wat resulteert in een gezondere leef- en werkomgeving. Dit kan bijdragen aan het welzijn van de bewoners en gebruikers.
  • Lagere kosten: Hoewel de kosten van circulair bouwen in eerste instantie iets hoger kunnen zijn, leidt het hergebruik van materialen en het efficiënter bouwproces op de lange termijn tot aanzienlijke kostenbesparingen. Door de hoge kwaliteit en duurzaamheid van de gebruikte materialen zijn onderhoud en operationele kosten vaak lager. De kosten van bijvoorbeeld het Domi curae concept zijn 10 procent lager dan bij een zorggebouw dat op traditionele wijze gebouwd wordt.
  • Mooi ontwerp: Circulaire bouwmethoden zetten architecten en ontwerpers aan om innovatieve en creatieve ontwerpen te maken. De uitdaging is hier om esthetisch aantrekkelijke en functionele ruimtes te creëren met gebruik van gerecyclede en herbruikbare materialen.

Circulair bouwen: natuurlijk het goede doen

Circulair bouwen in de praktijk

Volantis heeft mede door middel van een sterke drang naar innovatie en duurzaamheid, diverse circulaire bouwprojecten tot een succesvol einde gebracht die laten zien hoe circulair bouwen in de praktijk werkt.

Van innovatieve materialen tot baanbrekende technieken, deze projecten dienen als inspirerende voorbeelden van wat mogelijk is.

Nul-op-de-meter woningen Den Hoek in Helvoirt

Het project ‘Den Hoek’ in Helvoirt realiseert 17 Nul-Op-de-Meter woningen aan de hand van circulaire en energieneutrale bouwmethoden. Van der Heijden bouw, de eigenaar van dit project, gebruikt hernieuwbare materialen zoals hout en vlasisolatie om CO2-opslag te bevorderen. Den Hoek biedt betaalbare woningen voor jongeren, starters en ouderen, met slimme gevels en een begroeide pergola voor energie-efficiëntie. Volantis analyseert hierbij de CO2-impact van gebruikte materialen en streeft naar een CO2-neutrale bouw.

Lees hier het gehele project

Lenzo bedrijfsgebouw

Volantis bevordert het duurzame gebruik van grondstoffen in de bouwsector. Zo is het nieuwe bedrijfsgebouw van Lenzo in Heusden-Zolder opgebouwd met hergebruikte stalen spanten van een oud bedrijfsgebouw ergens in Nederland. Smedts Bedrijfshallen hergebruikt jaarlijks staalconstructies voor nieuwe hallen.

Volantis berekende de bouwaanvraag, rekening houdend met verschillende veiligheidsfactoren en klimatologische omstandigheden. Uitdagingen die komen kijken bij het hergebruik zijn onder andere ontbrekende berekeningen, veranderende normen en creatief gebruik van bestaande constructiedelen. Met slechts enkele aanpassingen aan de bestaande constructie kunnen de bedrijfsgebouwen in Heusden-Zolder worden gerealiseerd.

Lees hier het gehele project

Uitdagingen en oplossingen

Circulair bouwen biedt veel voordelen, al zijn er ook uitdagingen. Bij Volantis hebben we oplossingen ontwikkeld om deze problemen aan te pakken. Denk aan problemen als:

  • Financiële en economische uitdagingen: Wij helpen je bij het ontdekken van financieringsmogelijkheden en het optimaliseren van investeringen in circulair bouwen.
  • Technische en ontwerpuitdagingen: De experts van Volantis bieden innovatieve oplossingen en ondersteuning om technische problemen op te lossen en duurzame ontwerpen te realiseren.
  • Regelgeving en beleidsuitdagingen: Volantis zorgt ervoor dat je circulaire project voldoet aan alle relevante regelgeving en beleidsrichtlijnen, zodat je zonder belemmeringen kunt bouwen.

Blijf op de hoogte

Wil jij niets missen op het gebied van circulariteit? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

De toekomst van circulair bouwen

Bij Volantis geloven we erin dat de toekomst van de bouwsector ligt bij circulariteit. Trends en ontwikkelingen duiden op een groeiende acceptatie en toepassing van bouwen op circulaire wijze. Technologische innovaties en een hoger milieubewustzijn spelen hierbij een grote rol.

In de langetermijnvisie van Volantis is circulariteit een essentieel onderdeel van een duurzame en veerkrachtig gebouwde omgeving.

Conclusie

Circulair bouwen biedt talloze voordelen voor onder andere het milieu, kostenbesparingen en de gezondheid. Door te kiezen voor circulair bouwen, draag je bij aan een duurzamere toekomst en profiteer je van de vele voordelen die deze bouwmethode biedt.

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij je bouwproject kunnen verduurzamen met circulair bouwen.

Wij maken graag contact

Bas van de Westerlo
Business Manager Circularity